IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Украйна от ЕС предизвика полярни световни реакции

Русия е доволна, защото Киев ще се включи в Митническия съюз, САЩ и ЕС - разочаровани

10:52 | 22.11.13 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Отказът на Украйна от ЕС предизвика полярни световни реакции

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса си към ЕС предизвика разнопосочни реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.



„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят с ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти. 

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия и затова не била в позиция да „определя правилата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 32 rate down comment 9
SeriousVassilis
преди 10 години
хубав коментар, хареса ми последното изречение.Нека като първобитно емоционално същество да се изкажа:ЗАВИНАГИ България и Русия ще са в моето сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 34 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
... ако е по навик - ОК ;))))))))) - ама да не е с "определена" надежда :(П.С. помислих си логично, че ме обърка с някой друг във форума... иначе е абсурд да ме сложиш само на обратно на мнението на някой "стандартен" ;))) - направо обезсмисли целия ми 'обобщаващ проследен резултат' във аксиомна подредба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 36 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... абе аз разбирам какво говориш, ама то пък иначе много скучно става! За моята възраст нещата изглеждат така: едно време бях фен на "Левски". Знам, че днешният клуб с това име няма нищо общо с онзи, на който симпатизирах, знам и че мачовете предварително са уредени, знам и че футболът вече не е спорт, аз вече не гледам мачове, но по навик хвърлям по едно око в новините да видя резултата... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 36 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
"От ъгъла на @ivanoff е обратното - ЕС е сложил по-малко! Засега... хахаха...! "Моля те - не ми слагай такива думи в устата!!! Даже не искам да те карам да ми цитираш с кое изказване съм провокирал подобна мисъл у теб ;))) - аз казвам че няма избор, а не че се пазари! Доказателствения клип който постнах показва, как друга страна в позиция на избираща /мислеща уж/ НЯМА даже прав ода мисли :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 34 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Ще изкривя ли много , общия разговор с Двама Ви, ако споделя ,че зад Русия стоят същите, които са построили и менажират ЕС ?? - в смисъл, че сега разговора ЩЕ продължава ли да има смисъл за Вас -> за всеки по отделно с различната аргументация и аксиомно допускания: -> на Mavi Goz за субективизма и приложението му на ниво *** както и лошата позиция която си определя сам като гледна точка при разговор /маймунската/ и как тя /чрез субективизма/ продължава да му влияе... -> на MrSi за това дето никога нищо положително, нито е станало, нито е видял, ама той продължава да се надява и след всеки път, нулира помагащо на Горните брояча си от начало - субективизъм от висша степен! Предпочитам да не си губя времето да обяснявам толкова много неща ...преди да стигнем ОБЩО до горното !!:)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 34 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Сега пък аз ще ти кажа: зависи! В чисто философски план няма значение, защото е едно и също! За маймуните няма разлика, защото те така или иначе се интересуват само от размера на паницата пред себе си и с нея мерят всичко!Може като им отнемат правата, да се окаже, че паницата им е по-редовно пълна, отколкото ако се остави на тях самите да си намират с какво да я пълнят! Маймуни с много права си е беля работа! хаха!@MrSi - народът на Украйна нищо не знае! Сегашните управници на този народ правят търг в момента и за сега Русия е сложила повече! От ъгъла на @ivanoff е обратното - ЕС е сложил по-малко! Засега... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 35 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Хайде да си приказваме след това, а? :)))))))))))))))))))))) - следи РЕЗУЛТАТА, не желанията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 11
MrSi
преди 10 години
Не е изключено , но това не доказва ничия теория освен факта че народа на Украйна знае мястото си ( между Европа и Русия ) и за разлика от нас ще изиграят картите си както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 35 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
сега какво искаш - да се хванем на бас че ще си ревизира мнението и ще се присъедини към ЕС ли :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 13
MrSi
преди 10 години
Този ход на Украйна никой не го предположи както и много други събития в последно време , затова не вярвам в някой световен диригент който предопределя съдбата на нациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още