IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Chevron се споразумяха за проучване и добив на шистов газ

Украйна иска да намали зависимостта си от вноса на руски газ

16:45 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Украйна и Chevron се споразумяха за проучване и добив на шистов газ

Украйна и американският петролен концерн Chevron са подписали споразумение за проучване и добив на шистов газ, предаде Ройтерс, като се позова на енергийния министър на източноевропейската държава Едуард Ставицки.

Наличието на споразумение по-късно е било потвърдено и от кабинета на президента Виктор Янукович. 

През януари Киев сключи подобна сделка с Royal Dutch Shell за проучване на находище в източната част на страната.

Украйна иска да намали зависимостта си от вноса на руски газ, като проучи залежите си от неконвенционални въглеводороди.

Споразумението предвижда Chevron да направи първоначална инвестиция от 350 млн. долара, за да прецени капацитета за добив с търговски цели на шистов газ от блок с площ над 5 200 кв. км.

Според прогнозите на украинското правителство разработването на находищата може да осигури между 11 и 16 млрд. куб. м газ след 5 години.

Добивът на шистов е част от плановете на Украйна за диверсифициране на източниците на енергия с цел да намали зависимостта си от Русия, от която внася скъп природен газ. Бившата съветска република предприе този ход, след като не успя да постигне компромис с Москва за цените. Украйна внася природен газ от Русия за около 400 долара на хиляда кубични метра.

Производството на газ в Украйна възлиза на около 20 млрд. куб. м. Населението на страната, наброяващо 46 млн. души, всяка година консумира около 50 млрд. куб. метра газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още