IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Враждуващите фракции в Южен Судан си оспорват контрола върху ключов град

Все още няма потвърждение от независим източник за това кой държи контрола над град Малакал

17:20 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Враждуващите фракции в Южен Судан си оспорват контрола върху ключов град

Южносудански бунтовници, водени от бившия вицепрезидент Риек Мачар, заявиха днес, че са превзели ключовия за петролната промишленост град Малакал от силите на правителството след ожесточена тридневна борба.

От своя страна правителството заяви, че напълно контролира града, който е столица на провинцията Горни Нил и е един от основните производители на петрол, пише MarketWatch.

„Целият град е под наш контрол, вчера вечерта беше прочистен“, каза говорител на временното военно управление на провинция Ал Уахда. Формированието е водено от верните на Мачар и противопоставящи се на президента Салва Кийр бунтовници.

Министърът на отбрана на Южен Судан Коул Манянг обаче определи горното изявление като „дезинформация“.

„Поддръжниците на Риек Мачар бяха победени и вече не са в Малакал. Градът е под пълния контрол на правителството“, каза той и добави, че Суданската народна освободителна армия (СНОА) засилва присъствието си в града.

Все още няма сведения от трета независима страна за това кой контролира града, като няколко независими източника съобщиха за тежки сражения в града в нощта на четвъртък срещу петък. Вчера говорителят на армията на Южен Судан Филип Агер каза, че градът е разделен на две, като бунтовниците контролират южната част, а СНОА – северната.

Сраженията в страната започнаха на 15 декември, след като президентът Кийр обвини Качар, когото свали от власт през юли, че готви държавен преврат. Мачар отрече и заяви, че Кийр използва вътрешните противоречия в армията като претекст за провеждане на чистка.

Бунтовническите сили контролират Бентиу – столица на Ал Уахда и също богат на петрол, но правителството казва, че силите му напредват към града.

Насилието в Южен Судан, която обяви независимост от Судан едва преди 2 години, е причинило смъртта на хиляди, според данни на ООН. Десетки хиляди са и потърсилите закрила в базите на ООН от етническо насилие.

Повече за петролната промишленост може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още