IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Пуерто Рико до неинвестиционен клас

Решението е поредният удар за борещата се с хроничната рецесия крехка карибска икономика

10:25 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи рейтинга на Пуерто Рико до неинвестиционен клас

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) намали рейтинга на Пуерто Рико до неинвестиционно равнище, съобщава Ройтерс. Решението е поредният удар за крехката карибска икономика, която продължава да се бори с хроничната рецесия, спада на населението и многогодишния бюджетен дефицит, който доведе до разширяване на външния дълг до 70 млрд. долара.

Страната се готви да се завърне на облигационните пазари през този месец за първи път от август 2013 г., обмисляйки пласирането на книжа на стойност 2 млрд. долара. Понижението на рейтинга вероятно ще постави под натиск търсенето и ще оскъпи заемите.

Новата оценка на S&P от BB+ е едно ниво под инвестиционния клас, което може да накара много институционални инвеститори да размислят преди да вложат средства във високодоходния пуерторикански дълг.

Издаваните от Пуерто Рико държавни бонове са популярни сред американските инвеститори, тъй като са освободени от данъци във всичките 50 щати. Според данни на Morningstar Inc oколо 70 на сто от общинските задължения са притежавани от американски взаимни фондове.

Доходността по някои от общинските облигации в Пуерто Рико се повиши с над 10 на сто след понижаването на рейтинга. Средната доходност на боновете с падеж през 2036 достигна 10,16% в сравнение с 9,66% по-рано през деня.

Според S&P снижаването на оценката ще струва на Пуерто Рико допълнителни 940 млн. долара за уреждане на глоби и други разходи.

Местните власти реагираха мигновено на новината, като на специална пресконференция увериха, че правителството ще функционира нормално и че ще продължи и занапред с усилията за икономическо развитие.

"Моята администрация не носи отговорност за това понижение, но аз като губернатор съм отговорен да изведа страната от него", заяви назначеният от правителството на САЩ местен ръководител Алехандро Гарсия Падия.

Пуерториканските власти декларираха увереността си, че страната разполага с достатъчна ликвидност до 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още