IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет: Кризата от 2008 г. е по-сурова, отколкото очаквах

Легендарният инвеститор предрича нова финансова криза в бъдеще, но в краткосрочен план не предвижда спад на акциите с 50%

17:20 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Уорън Бъфет: Кризата от 2008 г. е по-сурова, отколкото очаквах

Ще бъда много изненадан, ако в близко бъдеще цените на акциите по света спаднат с 50% от текущите им нива. Това мнение изрази Уорън Бъфет в интервю за CNBC. Той предрича, че в следващите няколко години ще възникне още една финансова криза, която ще шокира финансовите пазари, но не смята, че това ще се случи толкова скоро.

“Хората ще се държат по странен начин при спадове и повишения в следващите 50 години. Много вероятно е това да се случи през следващите няколко години, защото след нещо като това, което се случи през 2008 г., веднъж излезли от спешното отделение, те ще бъдат много по-предпазливи“, заявява легендарният инвеститор.

Той разкри, че акциите на неговия холдинг - Berkshire Hathaway, са поевтинявали с над 50% четири пъти в своята история, но винаги са се възстановявали. Бъфет смята, че определението за кризата от 2008 г. като „икономически Пърл Харбър" сега е подценено. Инвеститорът е на мнение, че финансовата криза се е оказала по-лоша, отколкото си е представял. САЩ обаче се възтановиха и той счита, че „страната ще премине през всичко“.

Дори и САЩ да не бяха гарантирали фондовете на паричните пазари, предотвратявайки тотален срив на икономиката, „САЩ щяха да се завърнат“.

„Фермите не изчезват, производственият капацитет също. Човешката изобретателност не изчезва, желанието на хората да живеят по-добре за в бъдеще, както и за децата им, не изчезна“, сподели още 83-годишният милиардер, който вече е вторият най-богат човек на планетата.

Бъфет е "бичи" настроен за американската икономика от есента на 2008 г., но не очаква тя да се ускори силно през тази година. Вместо това той счита, че тя ще продължи бавно възходящата си траектория.

Директорът на Berkshire Hathaway съветва хората „да стоят далеч от биткойна“, защото крипто-валутата е „мираж без истинска стойност“, въпреки че е ефективен начин за трансфер на долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още