IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF-ите в развиващите се пазари поеха рязко нагоре през март

Най-значителни разширения бяха отчетени в Турция и Бразилия

17:02 | 06.04.14 г. 1
ETF-ите в развиващите се пазари поеха рязко нагоре през март

Развиващият се свят изрева силно като лъв през март, като вероятността да продължи скока си и през април не е никак малка.

Само от 19 март до края на месеца глобалният бенчмарк iShares MSCI Emerging Markets ETF се покачи със 7%, постигайки най-добрата си серия при борсово търгуваните фондове (ETF) от септември насам.

Силно представяне отчетоха ETF-ите от най-големите нововъзникващите пазари. Борсово търгуваните фондове в Индия се разшириха с 8 на сто. При Китай бе отчетено покачване от 8% за периода, докато в Русия ръстът достигна 7%. При Бразилия и Турция пък разширенията бяха съответно от 11 на сто и солидните 14,75%.

Според главния пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоуган съществуват няколко фактора, върху които се базират последните добри резултати в развиващия се свят.

Най-значителната причина вероятно е относителното успокояване на напрежението в Украйна и облекчаването на страховете за потенциална гореща война. "Дипломация изглежда да сработи и ситуацията бе овладяна", отбеляза Хоуган.

Въпреки това експертът постави акцент на представянето на развиващия се свят спрямо конкурентните си развити икономики. "На годишна база към днешна дата развиващите се пазари все още изостават от САЩ и ЕС", посочи Хоуган.

Подобна тези изрази и главният анализатор в ориентираната към ETF-ите компания Altavista Research Майкъл Краус.

"Развиващите се пазари като цяло бяха подложени на разпродажби в последните шест месеца. В момента те са толкова евтини, колкото бяха по време на световната финансова криза", отчете експертът.

Според анализаторите ключова роля за изменението на пазарните нагласи са имали и промените в монетарната политика на САЩ. Планът на Федералния резерв за постепенно намаляване на потока от лесни пари доведе до бягства от рисковите активи в развиващия се свят.

"Развиващите се пазари бяха засегнати от продължаващите очаквания за засилване на долара и в резултат на това покупателната способност на местните икономики отслабна", отбеляза Хоуган.

"Тенденцията бе смекчена малко през последните няколко седмици. Не станахме свидетели на силно поскъпване на щатския долар, като той дори бе в процес на известно намаляване", допълни пазарният стратег.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KПенчев
преди 10 години
Имах късмета да реализирам 17% печалба от EWZ през изминалата седмица върху позиции от средата на миналата година. В началото на очакваната корекция през идните дни ще продам всичко останало и ще търся изгоден ентри поинт за да възвърна позициите си. Бразилия е победителя на който залагам. Световно по футбол '14, летни олимпииски игри '16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още