IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика преди и след Втората световна война

Как войната промени стопанствата на страните от двата враждуващи лагера - Съюзниците и Тристранния пакт

13:31 | 11.05.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Militaryimages.com</em></p>

Снимка: Militaryimages.com

Тристранният пакт

Германия

През 1939 г. делът на военно-промишления комплекс в общата брутна продукция на Германия достига 80%. Страната е първа в света по отношение на машините, като производството достига внушителни 1,7 млн. през 1941 г. Като цяло, производство на военно оборудване и оръжия стимулира развитието на тежката промишленост.

По време на ВСВ нацистка Германия губи и последните наченки на пазарен принцип на развитието на икономиката. Тя практически се превръща в едно промишлено-милитаризирано стопанство. И все пак въпреки общото милитаризиране на германската икономика тя привидно не в състояние да отговаря напълно на нуждите на фронта. От края на 1943 г. Германия започва да изпитва сериозни затруднения във всички индустрии. Държавата усеща недостига на суровини, горива, човешки и финансови ресурси. От втората половина на 1944 г. нататък промишленото и селскостопанското производство започва да намалява рязко.

Военното поражение довежда страната до пълен икономически колапс. През 1946 г. промишленото производство в Германия спада до 1/3 от довоенното равнище. Производство на сурова стомана например намалява седем пъти, а това на въглища спада повече от два пъти.

Почти 25% от германската територия е анексирана от съюзниците. Страната е разделена на четири зони на влияние – на СССР, САЩ, Великобритания и Франция.

В началото на следвоенните години съюзниците решават да ограничат промишления потенциал на Германия. От 1950 г. тя е лишена от 706 големи промишлени предприятия, което свива потенциала за производство на стомана с 6,7 млн. тона.

САЩ, СССР и Великобритания следват политиката на "интелектуални репарации". От Германия се изнасят всички най-нови технологии и патенти. Според експерти общата стойност на изнесените технологии и патенти от Германия към Съединените щати и Великобритания достига приблизително 121 млрд. долара по текущия курс на зелените пари.

Въпреки това в рамките на Плана Маршал и общото желание за възстановяване на европейската икономика Вашингтон достига до заключението, че без възстановяване на Германия целите няма да бъдат постигнати. В резултат на това Берлин също е включен в програмата за икономическо подпомагане, което носи на страната общо 3,1 млрд. долара.

Италия

Италия претърпява сериозни материални щети по време на войната. Много индустриалци предупреждават Мусолини, че страната не е готова за дълга война. В същото време италианската армия не разполага със същото ниво на въоръжение като германската.

Още от 1943 г. нататък италианската икономика е в състояние, близко до колапс. До края на 1945 г. обемът на промишленото производство възлиза на едва 25% от довоенните цифри. Налице е висока инфлация. Размерът на дълга достигна 1 трлн. долара – десет пъти повече от сумата на годишния национален доход на Италия.

В същото време италианската промишленост и селското стопанство преминават под контрола на Германия. Въпреки острия недостиг на работна ръка на Апенините по искане на Хитлер в Германия с цел принудителен труд са изпратени повече от 500 000 италиански работници.

След края на войната Италия е принудена да изплаща репарации на СССР, Югославия, Гърция и редица други страни. Бързото покачване на италианската икономика в следвоенните години спомага за раздвижване на вътрешното и външното търсене. В допълнение в периода на следвоенното възстановяване Италия остава страната с най-ниските заплати в Западна Европа.

Италианската икономика достига предвоенното си равнище на промишленото производство през 1948 г. При селското стопанство пък това се случва през 1950 г. Сравнително бързото възстановяване отново идва благодарение на Плана Маршал, от който печелят компании като Fiat, Falk и други.

Япония

Сред участниците във фашисткия блок Япония е на второ място след Германия по икономическо развитие. Войната засилва индустриално-аграрната власт в страната, увеличавайки дела на тежката индустрия. Повишава се концентрация на производството и капитала. Налице е процес на бързо засилване на държавния монопол за сметка на реалния капитализъм.

До началото на ВСВ Япония е една от най-големите колониални сили в света, заемайки огромни територии в Азия и Тихия океан с обща площ от около 5,6 млн. кв. километра и население от над 190 млн. души. Преди войната японският търговски флот е на трето място в света след тези на САЩ и Великобритания.

Въпреки това краткотрайният успех в началния етап на ВСВ по-скоро създава проблеми на Токио. Япония, подобно на другите членове на фашисткия блок, надценява силата си. С течение на времето Страната на изгряващото слънце започва да изпитва все по-силен недостиг на горива, суровини и храни.

Преломен момент е използването на ядрени оръжия от САЩ, което поставя Япония на колене. Държавата практически капитулира.

Към 1945 г. около 25% от промишлените предприятия в Япония са унищожени. Загубени са колонии, военноморски и търговски флотилии. Нивото на промишленото производство в началото на 1946 г. възлиза на едва 14% от предвоенните стойности. Селскостопанската продукция намалява с повече от 60% спрямо показателите в периода 1934-1936 г. Обемът на пари в обращение скача четири пъти през 1945-1947 г.

Години след края на ВСВ за всички е ясно, че Тристранният пакт очевидно е надценил военните и икономическите си възможности. Стратегията на водене на светкавични военни действия проработва само срещу по-слабите държави.

В момента светът се намира в доста деликатна ситуация. Мнозина експерти посочват възможността за нова глобална война като напълно реална. С оглед обаче на цялостното развитие на стопанския цикъл по време и непосредствено след ВСВ е ясно едно – никой няма полза от подобни войни. Най-малко облагодетелствани със сигурност са милионите невинни преки и косвени жертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
А ако излезем малко страни от икономиката и погледнем политиката-Тристранният пакт се основава на антикоминтерновският пакт-между Имперска Япония и Нацистка Германия(от 36та). Философията и на двете държави е колкото антикомунистическа толкова и антиславянска(даже е повече антиславянска от колкото антикомунистическа). И Хитлер не е смятал непременно да води война с Великобритания, а от Франция просто е имал да си взима земя след ПСВ. Сиреч-цялата патаклама е била за "жизнено пространство"(по "Моята борба"), която германците са искали от славяните. И ако се зачетете внимателно в дипломатическите стъпки на Сталин преди ВСВ ще видите, че макар и звяр, ако не е бил той надали войната щеше да се развие по тоя начин.А през ВСВ в БГ са вървели течения, които наблягат на неславянският произход на прабългарите(както след това вървят обратните течения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 9 години
Благодаря за корекцията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 1
meto76
преди 9 години
Антантата е коалицията от Първата световна война, а не от Втората св.война.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Не знам какви недостатъци намирате на статията. Че не отговаря на политическите пристрастия на някого си ли? Ами при бърз обзор, какво повече може да се каже? Няма неистини в нея. Относно цифрите спорове може да се водят от всякакви позиции, но в общи линии - верни са. Сега какво, онези от вас със световната конспирация ли ще дават оценки?Добра статия за събуждане на интерес у начинаещите. Аз имам изключителен интерес към този период, чета непрекъснато, но и за мен беше занимателно да я прочета. +6 за статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Не знам какви недостатъци намирате на статията. Че не отговаря на политическите пристрастия на някого си ли? Ами при бърз обзор, какво повече може да се каже? Няма неистини в нея. Относно цифрите спорове може да се водят от всякакви позиции, но в общи линии - верни са. Сега какво, онези от вас със световната конспирация ли ще дават оценки?Добра статия за събуждане на интерес у начинаещите. Аз имам изключителен интерес към този период, чета непрекъснато, но и за мен беше занимателно да я прочета. +6 за статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
Днес на Яценюк, кой му навива пружините?Зависи, колко му е акъла!С война не успяха да съборят Русия, затова и правят локални проблеми около границата и винаги се намират наивници, които да повярват на долара.Доларът е в основата на всички войни.. и размирици..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
""""""Въпреки това според много експерти ВСВ помога на САЩ да се справят с последиците от Голямата депресия, започнала през 1929 г.""""""""Това е вярно, даже може да се каже, че ВСВ е предизвикана от банковите картели и то американски. Целият род на Буш, какво е правил?Спонсорирал е Хитлер!Хитлер е един наивник, на който са му навили пружините и са го пратили за зелен хайвер!Въпросът е далаверата на банките/ долара да върви!Днес е същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 10
aldy
преди 9 години
Тия младоци съвсем сериозно смятат, че само те четат в интернет врели-некипели. И че други източници и да има, няма кой да се сети и да ги намери. Абе с една дума, светът започва от тях. Де да беше така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
не се аби куме, не го умеят тея тука или им забраняват, но по скоро не го умеят и пак снимка на американско знаме сложили на статията бе еееееее, що не сложиха австралийско поне мааа му стара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
serafima
преди 9 години
Точно така. Много личи как това момче е преписало статия(и) отгоре-отгоре и не разбира нещата в дълбочина и пълнота. Тъжно ми е за такива млади хора, които растат едностранчиво ("демократчино") и повърхностно образовани. Той явно не схваща старана истина, че най-облагодетелствани по време на война са страните, на чиито територии не се развиват военни действия. В случая САЩ. И колко добре САЩ се възползват от това. Между другото, тади победена страна Германия намалява производството си с една трета, а България по време на прехода само за 3-4 години го намали с толкова. Това ако не е разруха! Дори и сърбите не можаха с толкова да го намалят макар че имаше война на тяхната територия. Япония се възползва много от конверсията на военното производство. На Германия бяха нарожили да унищожи военното си производство, но при нарастващата сила на соцблока и Съветския съюз, й опростиха 50% от това унищожение. Германия имаше да плаща огромни репарации, но имаше умен държавник- веднага след войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още