IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в ОИСР се забави за второ поредно тримесечие

Комбинираният БВП на 34-те държавите членки нарасна само с 0,4% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо ръста от 0,5% през предходното

15:42 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият растеж в ОИСР се забави за второ поредно тримесечие

Икономическият растеж на 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се забави за второ поредно тримесечие, отчитат от базираната в Париж институция, пише MarketWatch.

Повечето от държавите членки на ОИСР са развити икономики, измежду които САЩ, Япония и Германия. На фона на очакванията, че развиващите се икономики като Китай ще забавят своят растеж тази година, икономистите прогнозират, че именно развитите държави ще издърпат световния икономически ръст. Но забавянето през последните шест месеца повдига няколко въпросителни относно това дали ще се справят с тази задача.

Според ОИСР ръстът на комбинирания брутен вътрешен продукт (БВП) на държавите членки се е забавил до 0,4% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо повишението 0,5 на сто, отчетено в последните три месеца на 2013 г. За сравнение – растежът през третото тримесечие на миналата година бе 0,7%.

Забавянето през първите три месеца на 2014 г. се дължеше главно на САЩ, където тежките метеорологични условия „замразиха“ производството, след като през последното тримесечие на 2013 г. щатската икономика нарасна с 0,7 на сто.

Икономическият растеж в еврозоната остана 0,2%. Въпреки че БВП на Япония се повиши с 1,5%, той бе подхранен от повишеното потребление преди покачването на данъка върху продажбите от 1 април.

Мерките на политиците за борба с продължаващия слаб растеж най-вероятно ще бъдат разнообразни. Изглежда, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да понижи още основния си лихвен процент и да предприеме други мерки, за да стимулира активността, когато Изпълнителният съвет се събере на 5 юни.

Членът на Изпълнителният съвет Ив Мерш каза в понеделник, че вероятността ЕЦБ да действа „се е покачила значително“.

Въпреки че са убедени, че икономическото забавяне в САЩ през първото тримесечие ще предизвика временно затруднение за възстановяването, централните банкери на Федералния резерв най-вероятно ще продължат да намаляват обема на облигационната си програма, насочена към стимулирането на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още