IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитите икономики са продължили да увеличават данъчното бреме

То е нараснало за трета поредна година, като през 2013 г. се е увеличило в 21 от 34-те държави-членки на ОИСР

13:21 | 11.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Развитите икономики са продължили да увеличават данъчното бреме

Правителствата на развитите икономики са повишили данъците върху доходите за трета поредна година през 2013 г. в опит да свият бюджетните дефицити, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от MarketWatch.

Данните показват, че данъчното бреме се е увеличило в 21 от 34-те държави-членки в ОИСР през 2013 г., намаляло е в 12 и е останало без промяна в една.

Делът на данъците от разходите на работодателите за персонал е нараснал до 35,9% от 35,7%.

През първото десетилетие на ХХІ век данъчното бреме устойчиво намаляваше, но трендът се обърна заради тежката дългова криза, която принуди правителствата да търсят начини за увеличаване на приходи и запълване на бюджетните дупки, отбелязва изданието.

През 2013 г. обаче ръстът на данъчното бреме се определя не толкова от повишаването на самите данъчни ставки, колкото от намаляването на възможностите за данъчни облекчения. Като цяло социалноосигурителните вноски, които бизнесът в развитите икономики плаща за персонала, дори леко са се понижили, за да се насърчи създаването на нови работни места, посочват от ОИСР.

И докато работниците в големите икономики, сред които са САЩ, Великобритания, Испания и Италия, плащат повече данъци, коригираните с инфлацията доходи намаляват. Единствено в Япония доходите са останали стабилни през 2013 г., докато в Германия, където безработицата започна да пада доста по-рано, са се увеличили с 0,3%, а в Канада – с 1%.

Комбинацията от по-високи данъци и по-ниски доходи изключва възможността за по-силен ръст на потребителските разходи в развитите икономики. Това обаче е пречка и пред глобалното икономическо възстановяване.

Все пак спадовете на доходите през 2013 г. са значително по-слаби в сравнение с предходните години, отчитат от ОИСР.

Най-сериозен спад в реалните доходи е отчетен в Гърция – 6,7% през 2013 г. спрямо 2012 г. От тежко засегнатите от кризата в еврозоната държави единствено португалците се радват на ръст на доходите – 1,2% през 2013 г. спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
ЕЕЕ погледанхме развитите икиномики :) Ами вървят им нещата и могат да си го позволят. (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още