IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ обсъжда нови правила за отпускането на кредити на задлъжнели страни

Планът предвижда удължаване на падежите по ДЦК като условие за търсене на помощта на институцията

10:24 | 16.06.14 г.
МВФ обсъжда нови правила за отпускането на кредити на задлъжнели страни

Международният валутен фонд (МВФ) обсъжда промени в своите правила, които биха могли да наложат на страните в затруднено положение да удължат падежите на техните държавни дългове като условие за търсене на помощта на институцията.

Към момента възможностите на МВФ се ограничават до чисто спасяване или преструктуриране на дълга въз основа на предварителна оценка на това доколко задълженията на страната са устойчиви. Обсъжданата идея предлага и трети вариант, според който падежите ще бъдат удължени за продължителността на програмата на МВФ, без промяна в купона или главницата, пише Financial Times.

Обсъжданите от МВФ идеи идват в резултат на желанието на международната институция да научи уроците си от подхода към преструктуриране на държавния дълг на тежко засегнатата от кризата от 2008 г. Гърция. По думите на хора, близки до Изпълнителния съвет на Фонда, през миналата седмица институцията е обсъдила възможностите, чрез които може да реализира посочените мерки.

Идеята поражда необходимостта от големи промени в това как частните облигационери ще са третирани от програмите на МВФ след трудния период, който разклати баланса на силите между правителствата и техните кредитори.

Участващите в дискусията са заявили, че работата все още се намира на предварителен етап, поради различията в мненията на Изпълнителния съвет. Според тях едва ли ще бъде постигнато някакво споразумение преди края на годината. От МВФ отказаха да коментират.

Според сегашната политиката на Фонда трябва да има висока степен на вероятност, че дългът на страната е устойчив, за да може институцията да предостави голям заем според критериите си. Това означава, че има две възможности: да се осигури плащане по кредита, без да бъдат засегнати частните кредитори, или да се осъществи болезнено за инвеститорите преструктуриране.

Новата алтернатива ще се прилага само в случаите, когато има истински съмнения относно устойчивостта на дълга. Планът също така ще изисква от частните кредитори да се споразумеят за замразяване на плащанията като условие на програмата на МВФ.

Фондът провежда консултации с пазарите, за да се увери, че една евентуална промяна няма да ги подтикне да избягват държавните ценни книжа, което от своя страна да повиши разходите по кредитирането на правителствата. Тези консултации вероятно ще продължат до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още