IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ поставя под въпрос политическата независимост на централните банки

Според фонда това касае повече банките, които използваха не само бъдещи насоки относно изменението на лихвите

17:00 | 08.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ поставя под въпрос политическата независимост на централните банки

Политическата независимост на централните банки, които използваха не само бъдещи насоки относно изменението на лихвените проценти, е по-вероятно да бъде компрометирана, твърди в свой доклад Международният валутен фонд (МВФ), пише WBPOnline.

В изследването, отнасящо се за бъдещето на паричната политика, се твърди, че „все още има какво да се желае“ по отношение на независимостта на банките в преследването на ценовата стабилност.

„Но това може да се окаже политически трудно при разширяването на обхвата на мандатите на централните банки“, се посочва още в доклада на финансовата институция.

Експертите на МВФ смятат, че належащите действия на монетарните власти след глобалната икономическа криза от 2008 г. са показали, че стабилността на цените в дългосрочен план „не е достатъчно условие за макроикономическа стабилност“.

От сега нататък финансовите и външните цели на централните банки ще трябва да изиграят по-голяма роля, отколкото са имали в миналото, като „политиката за лихвените проценти може да изиграе своята роля“, твърди МВФ.

Безпрецедентната парична политика на Федералния резерв на САЩ, под която американската централна банка стартира масови покупки на облигации с цел подкрепа на икономическия растеж, накара мнозина икономисти да поставят под въпрос бъдещата роля не само на Фед, но и на всички централни банки по света.

Към момента чрез програмата си, известна и като „количествени улеснения“, Фед изкупува активи за 55 млрд. долара на месец. Предстои да разберем дали ще има промяна в курса на монетарната политика тази седмица, за когато е насрочено редовното заседание на централните банкери.

Програми от ранга на количествените улеснения се считат за нетрадиционни, защото в някои случаи превишават правомощията на централните банки. Например, Фед се стреми да поддържа безработицата под 6,5% и инфлацията около 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Liquid Stranger
преди 10 години
Централните банки се явяват филиали на Федералния Резерв на САЩ във всички държави. Иска им се да са независими, но няма как да стане, когато работят срещу държавата, в която се намират. ;)https://***.youtube.com/watch?v=1ktNOm6rXGI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Този филм, няма да е с добър коне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Забрана на МВФ и банките! Каторга за всички икономисти,финансисти и измислени банкерини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още