IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещите насоки на централните банки успокояват пазарите, но носят и рискове

Банката за международни разплащания съветва пазарите да не се фокусират твърде много върху определени аспекти на насоките

20:03 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъдещите насоки на централните банки успокояват пазарите, но носят и рискове

Опитите на централните банки да бъдат по-предсказуеми по отношение на бъдещите повишения на лихвените проценти поуспокоиха финансовите пазари в краткосрочен план, но също така могат да доведат до поемане на прекомерни рискове, твърди Банката за международни разплащания (БМР), пише Ройтерс.

За бъдещите насоки на централните банки говорим, когато те публикуват прогнозите си за промени на лихвените проценти или когато правят обещания, че лихвите ще останат без изменение за определен период от време или докато бъдат достигнати определени цели за някои икономически индикатори. Напоследък именно бъдещите насоки са в центъра на вниманието, особено след като икономиките се възстановяват от финансовата криза, а инвеститорите се опитват да познаят кога ще започне началото на края на гъвкавите парични политики.

Последният тримесечен доклад на БМР преглежда политиките на бъдещи насоки на Английската централна банка, Европейската централна банка и на Федералния резерв на САЩ. Според него насоките са имали успокояващ ефект върху пазарите и са помогнали на икономиките на Великобритания и на еврозоната да преодолеят турбуленциите през миналата година, когато Фед съобщи, че ще понижи покупките на активи.

Но икономистите на БМР твърдят, че съществуват рискове за пазарите, които се фокусират твърде много върху определени аспекти от насоките. Самите централни банки пък се притесняват твърде много за реакциите на пазарите до такава степен, която би могла да забави завръщането към един по-нормален курс на политиките.

Що се отнася до политиките на Фед – централната банка на САЩ обещава, че лихвените проценти ще останат близки до нулата, докато безработицата не достигне 6,5% и докато инфлацията остане под психологическата граница от 2,5 на сто. Тези бъдещи насоки бяха причината пазарите да не реагират толкова остро на данните за работните места извън сектора на селското стопанство. Но това ще се промени, когато постепенно крайните цели бъдат достигнати.

Безработицата в САЩ се покачи до 6,7% през февруари, като по този начин централните банкери поеха глътка въздух при осмислянето на евентуални корекции в бъдещите насоки.

Английската централна банка е изправена пред подобна дилема. Миналата година централните банкери заявиха, че ще обмислят дали да увеличат лихвените проценти, когато безработицата падне под 7%. Но с приближаването на целта миналия месец АЦБ разшири обхвата на насоките си, след като оцени свободния капацитет на икономиката.

От своя страна ЕЦБ обеща да запази лихвените проценти „на текущите нива или дори на по-ниски за продължителен период от време“.

Други данни от доклада на БМР показаха, че чуждите банки в САЩ са увеличили резервите си при Фед. Към края на 2013 г. те държат почти 1 трлн. долара от общите резерви за 2,2 трлн. долара, или 43%.

Глобалният дългов пазар пък е достигнал равнище от 100 трлн. долара през миналата година, показа още изследването на БМР. Тревожните данни подчертават все по-значителния спад в трансграничното кредитиране от началото на финансовата криза.

Повече за нарасналите дългови нива в световен мащаб, за препоръките на Банката за международни разплащания към централните банки и техните бъдещи насоки можете да разберете от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още