IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд не даде повече време на Аржентина

Абсурдното решение е опит да ни принуди да коленичим пред глобалните лихвари, заяви финансовият министър Аксел Кисилоф

16:46 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф обвини съдията в пристрастност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф обвини съдията в пристрастност. Снимка: Ройтерс

Аржентина се приближава до второто си изпадане в несъстоятелност за последните 13 години, след като американски съд отхвърли молбата на правителството да удължи крайния срок за преговорите с малка „непокорна“ група от стари кредитори, пише Wall Street Journal.

В четвъртък съдът издаде решение, с което определя като "неподходящо" искането на  Аржентина за удължаване на срока за преговори. Съдия Томас Гриеса добавя, че съдът не е в състояние да провери дали Аржентина ще плати дължимото на притежателите на преструктурирани облигации.

С това южноамериканската държава изчерпи почти всички правни възможности за защита в дългосрочния си спор с група хедж фондове, които се опитват да съберат вземания от облигации, засегнати от изпадането в неплатежоспособност през 2001 г.

Гриеса се произнесе, че Аржентина трябва да задоволи исканията на хедж фондовете. Според решението му Аржентина трябва да плати пълната стойност на държаните от тях облигации - 1,33 млрд. долара. Ако не го направи, страната не може да се разплати и с кредиторите си, взели участие в преструктурирането, тъй като облигациите са емитирани според щатското законодателство. 

С решението си американският съд разпореди Буенос Айрес да плати 1,33 млрд. долара на фондовете NML Capital и Aurelius Management, преди да продължи да се издължава на 93% от държателите на аржентински дългови книжа, които преди това се отказаха от близо 70% от заемите си.  

Съдия Гриеса заяви, че банките в Ню Йорк, която извършват плащанията от името на Аржентина, са нарушили някои съдебни решения. Bank of New York Mellon, която по сметките си държи 539 млн. долара от Аржентина за разплащане с кредиторите ѝ, не пожела да коментира случая пред WSJ. 

Аржентина заяви в четвъртък, че правителството е депозирало около 832 млн. долара в банки в Ню Йорк, за да плати вноските по плащания на лихви за заменени облигациите в чуждестранна валута с падеж на 30 юни. Аржентинското правителство предупреди, че е застрашено от фалит, ако бъде принудено да изпълни съдебното решение. 

В телевизионно обръщение министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф  обвини съдиите в САЩ, че искат да вкарат страната в неплатежоспособност. „Абсурдното решение... е гениален опит да ни принуди да коленичим пред глобалните лихвари", каза той.

„Да се плаща, означава да се дават пари според задълженията ни, право, което се упражнява доброволно, без да искаме с това да се противопоставяме на други решения на съдебната власт, които променят условията на договор, подписан от суверенна държава", заяви Кисилоф на пресконференция в министерството на икономиката в Буенос Айрес, цитиран от БТА. 

След икономическата криза от 2001 година и фалита на свръхзадлъжнялата Аржентина повечето частни кредитори на страната (93%) се отказаха от близо 70% от кредитите, които бяха отпуснали на страната, за да ѝ позволят да се изправи отново на крака. За сметка на това 7% от държателите на аржентински дългови книжа отказаха преструктуриране на задълженията на Буенос Айрес. Сред тях са именно фондовете NML Capital и Aurelius Management, които издействаха чрез американския съд да им бъдат върнати 100% от отпуснатите пари. 

Друга неблагоприятна новина за властите бяха данните за икономическия растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,2 на сто на годишна база през първото тримесечие. Слабостта в икономиката подкопа допълнително инвеститорското доверие в способността на страната да изплати дълга си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още