IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина е готова да преговаря с кредиторите си

Правителството е готово да седне на масата за преговори с хедж фондовете, които не участваха в двете преструктурирания

11:37 | 21.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер заяви, че правителството иска да преговаря с всички кредитори на страната, съобщава BBC.

Новината идва на фона на предположенията, че Аржентина е готова да седне на масата за преговори с онези инвеститорите, които отказаха да участват в две преструктурирания, които последваха фалита на страната през 2002 г.

Аржентина води тежки спорове с хежд фондовете, които искат пълно изплащане на облигации, купени след фалита на страната.

"Ние искаме да платим 100% на кредиторите", заяви в петък Фернандес.

Преди дни Министерството на икономиката на Аржентина заяви, че е готово да изплати необходимите средства на притежателите на държавни облигации, но това не може да се случи в посочените срокове.

В продължение на години Аржентина отказва да разговаря с въпросните кредитори, които Фернандес определи като "лешояди". Страната води 12-годишна битка в американските съдилища с тези, които отказаха да участват в преструктуриранията през 2005 и 2010 г.

В понеделник Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на кредиторите, които искат Аржентина да плати пълната сума от 1,3 млрд. долара. Те си спечелиха и правото да използват американските съдилища, за да принудят Аржентина да разкрие къде по света притежава активи. 

От своя страна Фернандес заяви, че правителствените адвокати ще отидат до Ню Йорк, за да поискат от съдията справедливи условия, така че Аржентина да започне преговори с кредиторите.

След решението на Върховния съд, Международният валутен фонд предупреди, че то може да има по-големи последици за Аржентина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още