IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Kоординираният глобален отговор е от ключово значение за борбата с Ебола

Гвинея-Бисау стана поредната страна, която затваря границата си с Гвинея

08:43 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ООН: Kоординираният глобален отговор е от ключово значение за борбата с Ебола

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призовава международната общност спешно да разреши проблема с недостига на доктори, медицински сестри и оборудване с цел предотвратяване разпространението на вируса Ебола в Западна Африка, предава АР.

Междувременно още една страна в Западна Африка – Гвинея-Бисау – затваря границата си с Гвинея.

„В светлината на информацията, предоставена от Министерство на здравеопазването, и след серия консултации правителството на Гвинея-Бисау взе решение за затваряне на границата с Гвинея на изток и на юг“, аргументира решението министър-председателят Домингуш Симонеш Перейра. По думите му, решението е в сила до „второ нареждане”, пише AFP.

По време на специална пресконференция във вторник Бан Ки-мун каза, че координираният глобален отговор е от ключово значение. Той съобщи, че след проведени разговори с ръководителя на Световната здравна организация Маргарет Чан назначава експерта по обществено здраве в ООН Дейвид Набаро за координатор на организацията в борбата с Ебола.

По данни на СЗО жертвите на вируса са над 1 000, като Ебола взе и първата си европейска жертва. Епидемията, която се разрази в Гвинея през март и се разпространи към Либерия, Сиера Леоне и Нигерия, се описва като най-тежката от откриването на Ебола преди четири десетилетия.

Развитието на кризата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още