IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола стигна и до Конго

Междувременно е заразен и първият гражданин на Великобритания

09:37 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Медицински служител измерва температурата на пътник на летището Nnamdi Azikiwe International Airport в Абуджа, Нигерия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Медицински служител измерва температурата на пътник на летището Nnamdi Azikiwe International Airport в Абуджа, Нигерия. Снимка: Ройтерс

Вирусът ебола достигна и Демократична република Конго. Тестовете там ясно са потвърдили, че в Екваториалната провинция има наличие на ебола, заяви министърът на здравеопазването Феликс Кабанге Нумби. С това вирусът се завърна обратно в онази област, в която е бил открит през 1976 г., предава Ройтерс.

По-рано властите докладваха за 13 смъртни случаи, при които пациентите са починали в северозападната част на страната в рамките на десет дни от непозната треска. Според властите пациентите са страдали от висока температура, диария и повръщане – затова веднага е имало подозрения за ебола. 

Това подозрение вече е напълно потвърдено според министъра на здравеопазването. Така за първи път от 1976 г.  в Екваториалната провинция на Конго е открит вирус на Ебола. По този начин болестта вече настъпва в пет африкански страни. Най-силно засегната е Либерия, но и в Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия има значителен брой заболявания.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) за първи път е заразен и един от нейните служители. Детайли за възрастта, пола или националността СЗО не оповестява. На лекувания в Сиера Леоне служител ще бъде предоставено най-доброто лечение, заяви организацията в неделя. Досега организацията е изпратила около 400 свои служители в засегнатите от епидемията страни.

Междувременно и британското правителство обяви, че британски медицински служител е първият гражданин на страната, заразен с вируса. Възможно най-скоро британецът, чието име не се съобщава, ще бъде настанен в Кралската свободна болница в северната част на Лондон. Това е единственото медицинско заведение в страната, което има необходимото ниво на изолация за лечение на остри инфекциозни заболявания като вируса ебола. 

В неделя пък нигерийската лекарска асоциация обяви, че е прекратила стачката на медиците от държавния сектор, за да подкрепи усилията за овладяване на епидемията от ебола в страната, предаде AP.

Сдружението днес нареди на лекарите да се върнат на работа в понеделник. Стачката започна на 1 юли, преди Патрик Сойер, гражданин на САЩ и Либерия, да влезе в Нигерия и да внесе вируса в търговската столица Лагос. Нигерийското правителство твърди, че в страната до момента има 14 потвърдени случая на ебола.

Асоциацията настоя също правителството да възобнови програмата за обучение на местните лекари, спряна на 13 август.

Общо досега 1427 души са починали от вируса в последните месеци според официалните данни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още