IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико ще строи ново летище за 9,2 млрд. долара

Президентът на страната Нието обяви летището за най-големия публичен инфраструктурен проект за последните години

11:39 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието след второто си обръщение към нацията относно състоянието на държавата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието след второто си обръщение към нацията относно състоянието на държавата. Снимка: Ройтерс

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обяви строителството на ново международно летище за столицата Мексико Сити с прогнозна стойност около 9,2 млрд. долара, предаде AP.

По думите на Нието новото съоръжение ще има четири пъти по-голям капацитет от сегашното, шест писти и ще може да обслужва 120 милиона пътници годишно.

Нието посочва, че е било ясно от десетилетия, че летището в столицата е претоварено и трябва да се замени с ново.

„Сегашната ситуация ограничава пътуванията между различните щати на страната и свързаността й със света, забавя инвестициите и търговията“, посочва той. „Не можем повече да отлагаме това фундаментално решение“.

Преди повече от десетилетие властите бяха принудени да се откажат от проект за ново летище в покрайнините на столицата заради бурни протести. Новото предложение предвижда да се строи на държавна земя до сегашното летище.

По думите на Пеня Нието това ще е най-големият публичен инфраструктурен проект за последните години и „вратата на Мексико към света“.

Президентът направи съобщението за летището по време на второто си обръщение към нацията по повод състоянието на държавата, в което защити реформите, стартирали след встъпването му в длъжност през 2012 г. Той направи прогноза за по-светло икономическо бъдеще, въпреки че призна, че досегашните резултати са разочароващи.

Независими анализатори понижиха очакванията си за ръста на мексиканската икономика през 2014 г. от 2,56% на 2,47%. През миналата година БВП нарасна с едва 1,1%.

„Ясно е, че все още не сме постигнали темпа на икономически ръст, от който се нуждаем“, посочи Пеня Нието. „Трудностите пред ръста не са нови за Мексико, постигането на ускорен и устойчив ръст е наше основно икономическо предизвикателство от десетилетия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още