IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Персийският залив трябва да ограничи разходите си заради евтиния петрол

Фондът очаква икономиките от богатия на залежи регион да се ускорят с 4,4% през 2014 г. и с 4,5% през 2015 г.

10:46 | 28.10.14 г.
МВФ: Персийският залив трябва да ограничи разходите си заради евтиния петрол

Износителите на суров петрол от богатия на залежи Персийски залив трябва да рационализират разходите си на фона на влошаващата се глобална икономическа перспектива, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

"В Съвета за сътрудничество в Персийския залив годините на бърз растеж от глобалната финансова криза насам, растящите цени на активите, бързото нарастване на кредитите в някои страни и глобалните монетарни условия призовават за връщане към фискална консолидация", посочи Фондът в своята двугодишна икономическа перспектива за Близкия изток и Централна Азия.

Институцията също така отправи предупреждение срещу непосредствените политически реакции, особено имайки предвид, че износителите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив разполагат с механизмите да се справят с настоящата нестабилност на световните енергийни пазари.

"Това едва ли ще има ефект върху икономическата активност през тази година или следващата. Не мислим, че би било разумно да има първосигнална реакция", заяви пред CNBC Масуд Ахмед, директор на звеното за анализ на Близкия изток и Централна Азия. "Важно е постепенно да се ограничат фискалните разходи", отбеляза той.

Фондът очаква икономиките от региона, които изнасят петрол, да се ускорят с 4,4 на сто през 2014 г. и с 4,5 на сто през 2015 г.

Резкият спад на цените на петрола през последния месец предизвика ожесточени дебати за потенциален политически отговор от правителствата от Персийския залив. През уикенда кувейтският министър на финансите Анас Ал-Салех се присъедини към тези, които призовават за намаляване на разходите с цел покриване на недостига в приходите.

Глобалните цени на "черното злато" спаднаха до 4-годишно дъно по-рано този месец, излагайки на риск икономиките на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Следващата среща на Организацията е насрочена за 27 ноември в австрийската столица Виена.

Според Мохамед Лауел, главен икономист в Министерството на икономическото развитие в Дубай, настоящите или по-ниски цени на петрола за период от около четири месеца ще предизвикат необходимостта от фискални корекции от страна на регионалните власти, тъй като те ще се опитат да запазят размера на капиталовите си печалби.

Не всички експерти от индустрията обаче са единодушни, че ниските цени на петрола ще се запазят в дългосрочен план. Мохамед Ал-Мади, главен изпълнителен директор на Saudi Basic Industries (SABIC), една от най-големите петролни компании в света, заяви пред репортери в неделя в Рияд, че последните спадове на цените ще бъдат временни. Според него това ще докаже, че нарастването на търсенето стъпва на солидна основа.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank в Близкия изток и Северна Африка Ашок Арам пък има по-различна позиция. "Не виждам спада като временен", каза той по време на панелна дискусия, организирана от CNBC в Дубай в понеделник, подчертавайки, че пазарните показатели предполагат периодични корекции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още