IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г20 търси начини за откриването на милиони работни места

Срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики в света не бива да е празно говорене, категоричен е австралийският премиер Тони Абът

12:18 | 15.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австралийският премиер Тони Абът, който е домакин на започналата днес среща на върха на Г20, се ангажира с инициативата брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 2 трлн. долара. Той обеща по-свободна търговия и по-големи инвестиции в инфраструктура.

Абът даде заявка, че тазгодишното събитие, събрало лидерите на 20-те най-големи икономики в света, ще бъде повече от обикновено говорене. По думите му се планира растеж и прибавянето на милиони работни места, които ще подсилят световния БВП с над 2 на сто над очакваните нива през следващите пет години.

"Това са милиони работни места и трилиони долари допълнителна продукция", каза Абът при официалното откриване на двудневната конференция на Г20.

Австралийският премиер подчерта, че посланието на Г20 към света е, че светът може да бъде по-добър и да има по-голяма заетост, по-висок растеж и повече работни места.

Желанието на Абът е дискусиите в рамките на форума да бъдат концентрирани предимно върху политиката на икономическите реформи, но същевременно всички участници имат правото да поставят всички въпроси, които ги вълнуват.

“Посланието, което трябва да дойде от нас през следващите два дни, е послание на надежда и оптимизъм", отбеляза премиерът в началото на 9-ата среща на върха в Австралия.

В рамките на събитието лидерите на 20-те най-богати държави на планетата дадоха обещание, че ще направят всичко възможно да изкоренят епидемията от ебола. До момента тя е отнела повече от 5000 живота само в Западна Африка.

"Страните от Г20 поемат ангажимента да направят всичко необходимо, за да изкоренят епидемията и да преодолеят нейните средносрочни икономически и хуманитарни последици", гласи комюнике, публикувано в Бризбейн след първия ден от срещата на върха на Г20 , която завършва утре.

В групата влизат  Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония и Европейският съюз.

Освен това във форума се включват и представители на Международния валутен фонд (МВФ) и на ООН.

На Г20 се падат около 85-90% от глобалния брутен вътрешен продукт и четири пети от международната търговия. В страните от организацията живеят две трети от населението на света. Ротационен председател на Г20 тази година е Австралия.

Събитието започна с неформална среща на лидерите, последвана от официално откриване в присъствието на гостите от Мианмар, Испания, Сенегал, Мавритания, Нова Зеландия и Сингапур.

Второто заседание на Г20 ще се проведе в неделя, а след него ще бъде организиран работен обяд. Докато текат пленарните заседания ще се проведат и редица двустранни разговори.

Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още