IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Целите на Г-20 за икономическия растеж не са достатъчно високи

Възстановяването се случва, но е неравномерно, крехко и има риск от спад, посочва ръководителят на МВФ

12:19 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Целите на Г-20 за икономическия растеж не са достатъчно високи

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард подкрепи ангажимента на Г-20 за повишаване в рамките на следващите 5 години на световния  икономически растеж с 2 процентни пункта, но предупреди, че този темп няма да бъде достатъчен за създаването  на необходимите работни места, съобщи AFP, цитирана от БТА.

В публикувано днес интервю за Australian Financial Review Лагард посочи, че съсредоточаването върху растежа е правилната  стратегия. Интервюто е дадено от Вашингтон преди Лагард да замине за Бризбейн за срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики този уикенд.

Домакинът на срещата Австралия настоява страните да се  ангажират с реформи, включително намаляване на бюрокрацията и насърчаване на частните инвестиции в инфраструктура, за да се стимулира нарастване на икономиките на държавните от групата с 2 трлн. долара.

„Преместването на стрелката с 2 (процентни) пункта нагоре за пет години със сигурност е подобрение", посочи Лагард.  Дали ще бъде достатъчно за създаване на необходимите работни места? Не. Но със сигурност е стъпка в правилната посока,  допълни тя.

В доклад, оповестен преди срещата на върха, МВФ отбелязва, че световната икономика е изправена пред сериозни препятствия заради вялия икономически растеж в Европа и Япония и икономическото забавяне на развиващите се страни.

Възстановяването се случва, но е неравномерно, крехко и има риск от спад, посочва още Лагард пред финансовия всекидневник.

Австралия, която е домакин на форума, обяви, че климатичните промени и епидемията от ебола ще бъдат обсъдени от лидерите на Г-20 на срещата този уикенд, но тези въпроси няма да изместят фокуса от основния въпрос за насърчаване на икономическия  растеж, информира AP, като цитира министъра на  държавното съкровище на Австралия Джо Хокий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още