IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали кредитния рейтинг на Венецуела до ССС

Правителството ще има проблеми при въвеждането на промените, които са нужни за съживяване на икономиката, посочва агенцията

10:32 | 10.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Венецуела Николас Мадуро по време на военен парад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро по време на военен парад. Снимка: Ройтерс

Венецуелският държавен рейтинг бе намален от Standard & Poor's. От агенцията заявиха, че правителството ще има проблеми при въвеждането на промените, които са нужни за съживяване на икономиката, пише Bloomberg.

S&P намали дългосрочния рейтинг с едно ниво до CCC, осем пункта под инвестиционно ниво. Перспективата пред рейтинга също е негативна, заявиха вчера от S&P.

“Икономическата рецесия, високата инфлация и растящият недостиг отслабиха публичната подкрепа за правителството. Това най-вероятно ще намали политическото пространство за маневриране за въвеждане на трудни корективни икономически мерки, които биха подобрили външната ликвидна позиция на страната“, заяви S&P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Венецуела може да се свие с до 7% тази година заради 60%-я спад в цената на петрола от юни насам, заяви S&P. Суровината отговоря за 90% от износа и спадът в цената означава, че правителството има много по-малко място за маневриране за промяна на политиката и избягване на фалит, заяви S&P.

“Увеличава се натискът правителството да преструктурира част от пазарния си дълг или да предприеме дейност за управление на пасивите за рефинансиране на част от падежиращия дълг през следващата година или две“, заяви S&P. От агенцията допълниха, че инфлацията може да се увеличи до 100% или повече до края на годината.

Миналия месец Moody's Investors също намали кредитния рейтинг на Венецуела - с две нива до Caa3. През декември Fitch Ratings оряза рейтинга до CCC.

В страната има масови протести на все по-разочаровани венецуелци, тъй като в страната има сериозен недостиг на стоки от първа необходимост. Има и наистина куриозни случаи – в страната от месеци има недостиг на тоалетна хартия, както и на бензин, въпреки огромните залежи от нефт в страната. Един пакет с 36 презерватива пък струва 755 долара, колкото струва нов iPhone в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ех, че сте тарикати ами, че тея до колкото си спомням си върнаха златото ми да си вържат валутата за него и ше видиме да видиме кой на къде е :)) Съответно като си продават петрола за злато ги боли шапката, само малко adjustments им трябва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Дали някога ще осъзнаят, че всъщност цял живот са експлоатирани от ***, алчни и корумпирани псевдосоциалисти или псевдокомунисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Бог е дарил на Венецуела едни от най-големите залежи на петрол в света и страшно красива природа, но социализмът не прощава! Скоро положението ще стане по зле и от в Зимбабве :( Населението и в двете държави се лови на евтини популистки лозунги, че са експлатирани от гадните чужденци, но след национализацията вместо положението да им се подобри, стана катастрофално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
За кво им продавате петрола на Сашш ми шиткайте го другаде ей ти Европата за евраци на китайците на юани и черта, кво се занимавате с тея кендзефи Сашш. На тях им е мечта да предизвикат криза (това вече е направено), след това сваляне на режима и властта (това предстои) Инфлации, чудеса и "демократизиране и приватизиране" в полза на американските компании. Я фустата пазарувайте си с друга валута и нема да има инфлациии *** ги у наглите американюги .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още