IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще строи АЕЦ за 10 млрд. долара в Йордания

Централата ще има два 1000-мегаватови реактора

09:44 | 25.03.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Русия ще строи АЕЦ за 10 млрд. долара в Йордания

Йордания е подписала договор за 10 млрд. долара с Русия за изграждане на първата атомна електроцентрала в страната, която ще има два ядрени реактора, предаде Ройтерс.

Споразумението е било подписано в столицата Аман вчера. Според информационната агенция Petra на арабското кралство руската компания "Росатом" ще построи два 1000-мегаватови реактора в йорданската АЕЦ, която ще се намира край Амра в северната част на страната.

Според ръководителя на на държавната компания за атомна енергия Халед Тукан споразумението определя "юридическите и политическите рамки" на сътрудничеството между Русия и Йордания във връзка с този проект.

Той подписа споразумението заедно с шефа на "Росатом" Сергей Кириенко. Ройтерс отбелязва, че Йордания няма никакви местни енергийни ресурси и внася 96 на сто от необходимото й електричество. 

"Руската технология, която избрахме, е силно конкурентна и отговаря на нуждите на Йордания по отношение на производството на електроенергия и възможността за производство на електроенергия на изключително конкурентни цени", заяви Халед Тукан по време на пресконференция.

Русия бе избрана през октомври 2013 г. като предпочитан участник в търга за строеж на първата атомна електроцентрала в страната. Първият от двата блока се очаква да започне да функционира след 2022 г., а вторият - две години по-късно и да се използва уран, добиван от мини в Йордания. Токът за населението силно се субсидира от държавата.

Русия, която се опитва да открие доходоносни нови пазари за своята ядрена технология и ноу-хау след западните икономически санкции, наложени заради кризата в Украйна, ще поеме 49 процента от разходите по проекта, а Йордания - оставащите 51%.

През миналия месец Москва и Кайро подписаха меморандум за разбирателство за изграждане на първата атомна електроцентрала в Египет по време на посещение в страната на руския президент Владимир Путин.

По-рано през годината „Росатом“ подписа и договор за строежа на два реактора в Унгария и се надява да построи още реактори в Иран в АЕЦ Бушер. 

През миналата година Будапеща и Москва се споразумяха дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом да проектира, изгради и поддържа два 1200-мегаватови реактора в единствената унгарска атомна централа. Русия реши да отпусне и 10 млрд. евро заем на Унгария за осъществяването на проекта. Решението на Будапеща да възложи дейностите по разширението на централата без търг предизвика разследване на Еврокомисията. Междувременно премиерът Виктор Орбан успя да засекрети голяма част от договора.

Всички ядрени договори, сключени от държави членки на ЕС, трябва да бъдат одобрени от европейския ядрен регулатор Euratom. Той може да наложи и санкции при евентуални нарушения. Регулаторът отказва да одобри споразумението, което предвижда Унгария да внася ядрено гориво ексклузивно от Русия.

Инвестиционната програма на „Росатом“ позволява на компанията да харчи по около 300-350 млрд. долара на година за строежа на ядрени централи в Русия и чужбина – бизнес, който бе засегнат от глобалните опасения за безопасността заради инцидента във Фукушима през 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
За тва са тея ядрени инженери бе data не може Азис или Славчо Трофонов да го управлява тва нещо, защото са кухи като градински маркучи. На нас ни трябват инженери не чалгаши и шоу ***. И как "опасната централа" с руски реактори още работи да му се невиди, че и нашия ток ни продават гавазините? Че преди от тоя Козлодуй изнасяхме ток за Гърция, Югославия, Туриця, а са даже ше внасяме WTF ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 18
data
преди 9 години
Добре е малко да прочетеш за управление на енергетиката . По принцип АЕЦ е доста трудно управляем и е добре да не надхвърля 15-25 % от общото производство на електроенергия . В Бг АЕЦ е с принос 40-50 % от производството и няма как да продължи да расте без да затрудни управлението на енергетиката . За справка след като построят всички реактори в Турция те ще произвеждат 15 -20 % от нужната енергетика за страната Можеш да направиш статистика и за атомните реактори е Русия - колко ядрени мощности се падат на глава от населението и ще разбереш че Бг е доста по ядрена държава от Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
Ами ако искаме тая държава да се изправи на крака - икономически и демографски, то трябва да се почне от енергетиката и инфраструктурата. Ако не инвестираме в ядрена мощ, ще се превърнем в държава със затихващи функции, скоро ще ни заставят да затворим и оцелелите два реактора и ще излезем от ядреният клуб.Иначе какво: от нови могъщи реактори няма нужда, ама от черни плочки (дето спихват енергийната система дори при едно слънчево затъмнение) имаше нужда ?!?!? Или въпросът е да изпълняваме заповеди от Брюксел и Вашингтон, каквото и да ни струва това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
кой близо до USA, че нешо с мойта тройка по география не виждам граница на усата с Джорданистан? Или аааа дам света принадлежи на империята само Рашастания ньет :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
мда и за тва където се появят тея и България ни дойде на крака Керито да ни каже, че никви потоци и никви Беленета. В Унгария също митинги срещу Орбан, В Турция само 2 дена след като беше *** там и се почнаха с "протестите" аре бегай и легай да не изброявам още ше ве *** и у "псевдо специалистите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
data
преди 9 години
С постоянно спадащо потребление на ел енергия и моментна консумация от 3-5 хил.мег. в Бг в момента не знам кви реактори бълнувате . Йордания - кат иска да си ги строи , ако иска да не ги строи . Макар че леко мъ съмнява - все пак са доста близо до УСА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Forester
преди 9 години
Абе те трампиха дълг за лоялност към УСА , но бързо осъзнаха високата цена на това действие.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 21
Ironhorse
преди 9 години
Твърде много подписи и нито един започнат, камо ли завършен проект.Беленските реактори, от Турция, заминаха за Унгария, а сега се предлагат на арабите.Освен това, моя обърнете внимание на цената от 10 милиарда долара.А колко ни обещаваше Р.Овч, Гуце и останалата продажна русофилска *** ?А да само около 4 до 5 милиарда евро.Даже а не смятаме 1:1,30 както беше евро долар а да вземем 1:1.1 както е сега,лъжата на комунистите лъсва още веднъж.По сегашния курс Белене по уверение на БСП предателите бе следвало да бъде 5,5 милиарда долара, което е невъзможно.Руснаците може да си подписват каквото искат, но до строежи няма да се стигне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
то у нас кво ли мое да се напрай, не зависимо кой е поръчителя .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 5
Императорът
преди 9 години
Явно арапинът с име на гушеста птица, има повече мозък от всичките ни управници !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още