IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще строи АЕЦ за 10 млрд. долара в Йордания

Централата ще има два 1000-мегаватови реактора

09:44 | 25.03.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Русия ще строи АЕЦ за 10 млрд. долара в Йордания

Йордания е подписала договор за 10 млрд. долара с Русия за изграждане на първата атомна електроцентрала в страната, която ще има два ядрени реактора, предаде Ройтерс.

Споразумението е било подписано в столицата Аман вчера. Според информационната агенция Petra на арабското кралство руската компания "Росатом" ще построи два 1000-мегаватови реактора в йорданската АЕЦ, която ще се намира край Амра в северната част на страната.

Според ръководителя на на държавната компания за атомна енергия Халед Тукан споразумението определя "юридическите и политическите рамки" на сътрудничеството между Русия и Йордания във връзка с този проект.

Той подписа споразумението заедно с шефа на "Росатом" Сергей Кириенко. Ройтерс отбелязва, че Йордания няма никакви местни енергийни ресурси и внася 96 на сто от необходимото й електричество. 

"Руската технология, която избрахме, е силно конкурентна и отговаря на нуждите на Йордания по отношение на производството на електроенергия и възможността за производство на електроенергия на изключително конкурентни цени", заяви Халед Тукан по време на пресконференция.

Русия бе избрана през октомври 2013 г. като предпочитан участник в търга за строеж на първата атомна електроцентрала в страната. Първият от двата блока се очаква да започне да функционира след 2022 г., а вторият - две години по-късно и да се използва уран, добиван от мини в Йордания. Токът за населението силно се субсидира от държавата.

Русия, която се опитва да открие доходоносни нови пазари за своята ядрена технология и ноу-хау след западните икономически санкции, наложени заради кризата в Украйна, ще поеме 49 процента от разходите по проекта, а Йордания - оставащите 51%.

През миналия месец Москва и Кайро подписаха меморандум за разбирателство за изграждане на първата атомна електроцентрала в Египет по време на посещение в страната на руския президент Владимир Путин.

По-рано през годината „Росатом“ подписа и договор за строежа на два реактора в Унгария и се надява да построи още реактори в Иран в АЕЦ Бушер. 

През миналата година Будапеща и Москва се споразумяха дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом да проектира, изгради и поддържа два 1200-мегаватови реактора в единствената унгарска атомна централа. Русия реши да отпусне и 10 млрд. евро заем на Унгария за осъществяването на проекта. Решението на Будапеща да възложи дейностите по разширението на централата без търг предизвика разследване на Еврокомисията. Междувременно премиерът Виктор Орбан успя да засекрети голяма част от договора.

Всички ядрени договори, сключени от държави членки на ЕС, трябва да бъдат одобрени от европейския ядрен регулатор Euratom. Той може да наложи и санкции при евентуални нарушения. Регулаторът отказва да одобри споразумението, което предвижда Унгария да внася ядрено гориво ексклузивно от Русия.

Инвестиционната програма на „Росатом“ позволява на компанията да харчи по около 300-350 млрд. долара на година за строежа на ядрени централи в Русия и чужбина – бизнес, който бе засегнат от глобалните опасения за безопасността заради инцидента във Фукушима през 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 0
Илко
преди 9 години
Аве що никой не се натиска за Западни АЕЦи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
Ковачев посочва, че тези, които предпочитат да продължат първоначалния проект, доразвивайки руската технология със съвременни механизми за контрол, биха могли значително да намалят стойността на инвестицията от приблизително 2 млрд. долара.Но според критиците проектът, най-голямата инвестиция в България през последните 20 години, равна на 10% от БВП, е част от правителствената предизборна кампания преди парламентарните избори през 2005 г. и предупреждават, че цената й ще бъде неконкурентна на либерализирания европейски енергиен пазар, отбелязва Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
Министърът на енергетиката Милко Ковачев заявява в интервю за Ройтерс, публикувано от списание Форбс, че АЕЦ Белене трябва да бъде с мощност 1600-2000 мегавата и да струва около 2 млрд. евро."Това е логично заключение. 2 млрд. евро е само индикативна цифра, която може да се приеме като таван. Всеки може да прецени дали да използва част от вече направените вложения", казва той. "Тъй като държавната компания ще финансира своя дял от сделката на бъдещия либерализиран пазар, крайната цена на продукта от АЕЦ Белене ще бъде ключова за избор на изпълнител. Ние търсим цена, която може да се очаква, че ще бъде конкурентна при един отворен, либерализиран пазар и няма да се превърне в замразен разход" заявява Ковачев.Държавната компания, която ще притежава поне 51% и контрол над ядрената централа, ще финансира своята част от сделката чрез търговски начини, детайлите на които ще бъдат изгладени по-нататък, казва Ковачев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
Мирослав Севлиевски заяви, че необходимостта от изграждане на АЕЦ Белене ще бъде мотивирана с амбицията на българската държава да остане енергиен център на Балканите. След 10 - 15 години България трябва да бъде енергиен център на Балканите, който има съществена роля в износа на електроенергия. Това е съществен плюс за българската икономика, заяви Севлиевски. По думите му първият реактор от АЕЦ Белене се очаква да бъде изграден до 2010 г.Целта на проекта е и след 10 години българите да имат ток на цени, сравними с днешните. Изграждането на централата ще струва около 2,5 милиарда евро, добави министърът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
....секретарят на партия НДСВ и шеф на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков също каза, че Европа не е против модерни атомни централи, обезопасени според съвременните изискванията. Според него новата централа ще бъде готова след 7 години, вече имало проекти на американски, руски, френско-руски, интернационални фирми. АЕЦ "Белене" щяла да бъде с един или два блока от средна мощност - 600 мегавата, чиято стойност Близнаков определя на 1,3 - 1,4 млрд.долара. Близнаков напомни, че България сега осигурява 40-45% от енергийния дефицит на Балканите, с ще запазим това място поне за 20-25 години напред.За довършването на АЕЦ "Белене" ще са необходими още 7-8 години и реакторът на централата може да бъде пуснат през 2010 г., заяви управителят на централата инж.Петър Симеонов, цитиран от БНР. Според него, за втората АЕЦ ще бъдат необходими още около 1,5 млрд.долара и вече имало интерес от инвеститори от Русия, Канада, Франция и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ми то нащо сичкото руснаци са го правили. Заводи-маводи всичко на руски суровини бачкаше. Ама сега искаме и американците нещо да свършат и затова не даваме на руснаците вече :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ама за кво са ми допълнителни реактори като в тоя Козлодуй имаше цели 6 то с тва можеш да захраниш Балканите за кво да ги затварям или да праа нови, като вече има само тряя upgrade и толкоз, а от кой и на ква цена това вече е друга работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
nice е дам и тока па ти е 500 леа, благодаско на Westinghouse, EVN и другите *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
Пич , аз нямам против руските реактори . Объркал си мъ с някой . За мен трябва да има заместващи два реактора в Козлодуй и те да са руски ! Не щот мъ кефят рашките ами щот така е най-рационално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 12
data
преди 9 години
п.п. Русия : 140 млн население 32 реактора с 23.20 мгв. мощност Бг : 6-7 млн население 2 реактора с 2 мг мощност Демек Бг е барем двойно по ядрена държава от Русия :) Найс а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още