IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Ядрената сделка с Иран не е свързана с признаване на независимост

Санкциите срещу Иран ще бъдат отменени само тогава, когато Техеран изпълни поетите ангажименти

08:39 | 07.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама не обвързва евентуалното окончателно ядрено споразумение с Иран признаване от страна на Техеран на съществуването на Израел. Това става ясно от интервю на Обама за радиостанция NPR. По този начин президентът на САЩ отхвърли ясно искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В петък Нетаняху настоя, че окончателното споразумение с Техеран, което трябва да бъде сключено до 30 юни, трябва да съдържа „ясно и недвусмислено разпознаване от страна на Иран на правото на Израел да съществува".

Обама назова това искане сега „фундаментално погрешна преценка". Идеята, че човек може да обвърже двете неща по думите му е равносилна на твърдението, че споразумението няма да се подпише, докато естеството на иранския режим не се промени напълно. 

"Всичко, което искаме, е да знаем, че Иран все още няма ядрени оръжия, защото не можем да разчитаме на това, че режимът там няма да смени политиката си", каза президентът на САЩ. „Ако Иран изведнъж започне да се държи като Германия, Швеция или Франция, ние ще говорим по много различен начин за неговата ядрена инфраструктура".

В интервю за New York Times в понеделник Обама вече защити споразумението срещу критиките на Нетаняху. „Ние изпратихме ясно послание към иранците и целия регион: Ако някой се конфронтира с Израел, Америка ще се намеси", обяви президентът на САЩ. „Това безспорно е най-добрият начин да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза президентът. 

Той подчерта, че санкциите срещу Иран ще бъдат отменени само тогава, когато Техеран изпълни поетите ангажименти. Обама отбеляза, че САЩ си запазват възможността да върнат санкциите, ако Иран наруши своите задължения.



Президентът изрази загриженост за обтягането на американско-израелските отношения заради ядрените преговори с Иран, показвайки колко лично приема обвиненията, че е антиизраелски настроен.

Изказването му идва на фона на активността на израелската дипломация срещу подписването на споразумението. Засега Тел Авив се притеснява, че документът не дава достатъчно гаранции за сигурността на еврейската държава при официалната политика на Техеран за унищожението на Израел.

„Естествено, ако Иран наруши ядреното споразумение, то всички опции, включително и военната,  остават на масата“, заяви междувременно заместник-съветникът по националната сигурност на Обама Бен Роудс. „Този президент, и следващият президент, ще имат всички възможности да реагират, също и военни“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още