IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - ключовият съюзник на Обама в битката за споразумението с Иран

САЩ и Европа трябва да се придържат към общ подход по отношение на санкциите срещу Иран, пише бившият шведски външен министър Карл Билд

20:43 | 06.04.15 г. 19
Европа - ключовият съюзник на Обама в битката за споразумението с Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изглежда близо до мобилизация в страната му, а републиканците в САЩ се готвят за яростна битка с администрацията на президента Барак Обама заради рамката на ядреното споразумение с Иран. В Европа обаче то е почти универсално приветствано, пише за онлайн изданието project-syndicate.com Карл Билд, бивш външен министър на Швеция и премиер по времето, когато страната преговаряше за членството си в Европейския съюз (ЕС).

Според Билд факторите, заради които Европа подкрепя сделката, са няколко. Единият със сигурност е свързан с факта, че Великобритания, Германия и Франция бяха пряко замесени в преговорите повече от десетилетие. Дори когато бившият президент на САЩ Джордж У. Буш определи Иран като част от “оста на злото”, ключовите членки на ЕС настояха, че дипломацията е по-добра от войната.

Стъпка по стъпка, европейският подход беше оправдан. За този резултат разбира се от особена важност се оказа разузнавателната общност в САЩ. Според докладите на разузнаването всички доказателства сочат, че Иран отдавна е изоставил конкретните планове за създаването на ядрено оръжие.

Лесно е да се разбере защо иранците биха го направили. Саддам Хюсеин стартира брутална осемгодишната война срещу Иран през 80-те години на миналия век, като западните сили го обвиниха, че открито се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Иранските планове за ядрените разработки обаче следваха определена локига. След като Саддам Хюсеин беше свален от власт през 2003 г., най-острата заплаха за сигурността на Иран изчезна, пише Билд.

Според него отдавна са се очертали тактически разлики между американските и европейските политики към ядрената програма на Иран. САЩ например очевидно искат да изкоренят всякакво знание за ядрените технологии в страната, а европейският подход е да се търсят надеждни гаранции, че Иран никога няма да разработи ядрено оръжие. Накрая Вашингтон призна, че за всякаква реалистична политика е необходима подкрепата на Европа.

Трябва също така да се каже, че европейците никога не са били прекалено впечатлени от твърдолинейния подход на Америка към другата част от “оста на злото” – Северна Корея и нейните ядрени амбиции. Отказът за преговори със севернокорейския режим и налагането на строги санкции срещу режима не отказа Пхенян от развитието на ядрените технологии.

Сред важните въпроси, които трябва да намерят решение до края на юни за постигането на окончателно споразумение с Иран, са детайлите около постепенното преустановяване и евентуална отмяна на икономическите и дипломатически санкции срещу Техеран. Въпреки, че това ще бъде предмет на ожесточена политическа битка в САЩ, по-вероятно е, че ЕС ще иска да върви напред.

Европа има основателни причини да вдигне ограниченията за износ на петрол от Иран. Допълнителните доставки ще задържат цените ниски и дори могат да ги потиснат допълнително. Отделно от икономическата печалба за европейските икономики, ниските цени на петрола водят след себе си важни стратегически ползи - по-специално по отношение ограничаването на ревизионистките амбиции на руския президент Владимир Путин в Украйна и на други места.

Според Билд САЩ и Европа трябва да се придържат към общ подход по отношение на санкциите срещу Иран. Ако войнственият политически подход на републиканците надделе, Вашингтон може да изгуби важен съюзник и да се окаже изолиран от всички други глобални участници.

Европа със сигурност не е наивна за природата на иранския режим. Франция зае особено твърда позиция по време на преговорите. Европа е наясно с последиците от разпространяване на конфликтите и друга война в Близкия Изток не е в неин интерес.

И накрая, Израел е друг ключов фактор в основата на различията между САЩ и Европа, когато става въпрос за Иран. В по-голямата част от Европа позицията на Нетаняху се смята за нелепа, въпреки че в САЩ той има своята публика.

Почти е сигурно, че ако се постигне окончателно споразумение с Иран през юни, подкрепа на Европа за това ще бъде единодушна или поне близо до единодушна. Това ще подкрепи Барак Обама в неговата битка с противниците на сделката в страната му. Рамковото споразумение реабилитира европейския подход за решаването на спора за ядрената програма и Западът има всички основания да поддържа този подход и през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
на нещастника може само да напрайш една вувузела. От кога чакам аз пълна мобилизация да ви пратят малко на война да ви изкъртят там в "името на съюзниците". Аман от ***, после тамън ше има малко повече работа в лудниците както ги гледам наборите от сръбската война не могат да се опраат за цял живот .... Да те пратят там в Украйната или в Сирия със съюзниците и ако случайно се върне някой жив, защото малко ме съмнява тогава пак ше си говориме кой на кой е съюзник. Да ве *** в пикльовците пушка не виждали на ербапи тука ше ми се праат, *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Ти го каза!Колко сме напреднали ние с нашите гейски паради!Пазят си хората културата, не позволяват на американските пари да им развалят населението!Като се слушаше Свободна Европа едно време, какво ни докара Европата?Докара ни НАТО!Докараха безработица, докараха глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Кои сте в НАТО, бе ***!*** в армията да защитаваш интересите на финансовите задокеански акули!Цяла Европа е под ботуша на тия некадърници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Маллле, как звучи!То е ясно, че се чете, че обслужва интересите на корпорация САЩ!Но само как звучи грешката, как звучи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Разбира се, че правя разлика, в армията на САЩ и НАТО!Но НАТО, цялата съвкупност, която е сътворил от своята армия и армиите на баламурници като нас, обслужва единствено интересите на Корпорация България!Нашата армия върши услуги!В тоя смисъл тя не е наша армия.Ние я обличаме, нсе я създаваме, друг я ползва!А за Иран, много ти е промит мозъка, ако изобщо имаш такъв!И да кажеш, откъде ги вадят парите САЩ за армията си?*** отговор, това че печатат на корем е едно, но другото е, че с тая вече го писах, но за теб ще се повторя, че с тази политика на измами, коварни постановки, схеми и т.н. те превърнаха полвината свят в гето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 16
slackfan
преди 9 години
*** кой те пита ти какво искаш и не искаш бе ***? Ние сме в НАТО. Точка. Ти кво, като не измисли какво да напишеш и го даде ''през просото'' с обидите ли ? Освен една купчина от недъгави бръщолевици, друго не можа ли да измислиш? Егаси нещастника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Аз не ходя там заради военния парад, отивам, за да отдам почит на 150 000 загинали войници. Като израз на благодарност за това, че в тази страна не трябва да говорим немски като послушни колаборанти, че не трябва да приветстваме с Хайл Хитлер, Хайл Химлер, Хайл Гьоринг , каза чешкият президент в края на март в редовното интервю за частно радио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да съветва американският президент къде да пътува. И на нито един посланик няма да позволя да ми се бърка в плановете на моите пътувания в чужбина, отговори Земан на Шапиро."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
http://newsuik.eu/?p=43484&oid=1290017 "Чешкия президент Милош Земан изгони посланика на САЩ" "Президентът на Чехия Милош Земан се ядоса на американския посланик в Прага Андрю Шапиро, заради получени критики, че е един от малкото лидери на Европейския съюз, който ще пътува на девети май в Москва на военен парад.Страхувам се, че след това изявление на посланика Шапиро, вратата на президентския дворец е затворена за него в Храдчани, казва Милош Земан в интервю, публикувано днес от чешки онлайн всекидневник."Ха сега познайте на кого му текат лигите и прави поклони до земята когато види американец /без значение от ранга му/ ? :D Как ли би изглеждал до Земан ...на някоя обща снимка ? !? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
Стефчо
преди 9 години
Тоя Карл Билд не беше ли оня шведски външен министър, който хванаха, че след всяко заседание на правителството ходи в американското посолство да снася информация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още