IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - ключовият съюзник на Обама в битката за споразумението с Иран

САЩ и Европа трябва да се придържат към общ подход по отношение на санкциите срещу Иран, пише бившият шведски външен министър Карл Билд

20:43 | 06.04.15 г. 19
Европа - ключовият съюзник на Обама в битката за споразумението с Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изглежда близо до мобилизация в страната му, а републиканците в САЩ се готвят за яростна битка с администрацията на президента Барак Обама заради рамката на ядреното споразумение с Иран. В Европа обаче то е почти универсално приветствано, пише за онлайн изданието project-syndicate.com Карл Билд, бивш външен министър на Швеция и премиер по времето, когато страната преговаряше за членството си в Европейския съюз (ЕС).

Според Билд факторите, заради които Европа подкрепя сделката, са няколко. Единият със сигурност е свързан с факта, че Великобритания, Германия и Франция бяха пряко замесени в преговорите повече от десетилетие. Дори когато бившият президент на САЩ Джордж У. Буш определи Иран като част от “оста на злото”, ключовите членки на ЕС настояха, че дипломацията е по-добра от войната.

Стъпка по стъпка, европейският подход беше оправдан. За този резултат разбира се от особена важност се оказа разузнавателната общност в САЩ. Според докладите на разузнаването всички доказателства сочат, че Иран отдавна е изоставил конкретните планове за създаването на ядрено оръжие.

Лесно е да се разбере защо иранците биха го направили. Саддам Хюсеин стартира брутална осемгодишната война срещу Иран през 80-те години на миналия век, като западните сили го обвиниха, че открито се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Иранските планове за ядрените разработки обаче следваха определена локига. След като Саддам Хюсеин беше свален от власт през 2003 г., най-острата заплаха за сигурността на Иран изчезна, пише Билд.

Според него отдавна са се очертали тактически разлики между американските и европейските политики към ядрената програма на Иран. САЩ например очевидно искат да изкоренят всякакво знание за ядрените технологии в страната, а европейският подход е да се търсят надеждни гаранции, че Иран никога няма да разработи ядрено оръжие. Накрая Вашингтон призна, че за всякаква реалистична политика е необходима подкрепата на Европа.

Трябва също така да се каже, че европейците никога не са били прекалено впечатлени от твърдолинейния подход на Америка към другата част от “оста на злото” – Северна Корея и нейните ядрени амбиции. Отказът за преговори със севернокорейския режим и налагането на строги санкции срещу режима не отказа Пхенян от развитието на ядрените технологии.

Сред важните въпроси, които трябва да намерят решение до края на юни за постигането на окончателно споразумение с Иран, са детайлите около постепенното преустановяване и евентуална отмяна на икономическите и дипломатически санкции срещу Техеран. Въпреки, че това ще бъде предмет на ожесточена политическа битка в САЩ, по-вероятно е, че ЕС ще иска да върви напред.

Европа има основателни причини да вдигне ограниченията за износ на петрол от Иран. Допълнителните доставки ще задържат цените ниски и дори могат да ги потиснат допълнително. Отделно от икономическата печалба за европейските икономики, ниските цени на петрола водят след себе си важни стратегически ползи - по-специално по отношение ограничаването на ревизионистките амбиции на руския президент Владимир Путин в Украйна и на други места.

Според Билд САЩ и Европа трябва да се придържат към общ подход по отношение на санкциите срещу Иран. Ако войнственият политически подход на републиканците надделе, Вашингтон може да изгуби важен съюзник и да се окаже изолиран от всички други глобални участници.

Европа със сигурност не е наивна за природата на иранския режим. Франция зае особено твърда позиция по време на преговорите. Европа е наясно с последиците от разпространяване на конфликтите и друга война в Близкия Изток не е в неин интерес.

И накрая, Израел е друг ключов фактор в основата на различията между САЩ и Европа, когато става въпрос за Иран. В по-голямата част от Европа позицията на Нетаняху се смята за нелепа, въпреки че в САЩ той има своята публика.

Почти е сигурно, че ако се постигне окончателно споразумение с Иран през юни, подкрепа на Европа за това ще бъде единодушна или поне близо до единодушна. Това ще подкрепи Барак Обама в неговата битка с противниците на сделката в страната му. Рамковото споразумение реабилитира европейския подход за решаването на спора за ядрената програма и Западът има всички основания да поддържа този подход и през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
я пии една студена вода и отивай и легай бе ше те *** и в Саща и в трилиона и в чудото. Отивай им там им слугувай в гадната армия нито член млен и елен не искам да ми има нещо общо държавата с тея *** американците. Американците са измислили PCto на баба ти хурката толко и знаеш кой е измисли компютъра .... да ве *** в американските поклонници и *** ама заминавайте там и не се връщайте бе кво прайте още тука аз не мога да разбера, кой милее за тея нещастници да заминава и да не се връща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
Eon
преди 9 години
Много са прогресивни Иран, няма що - арестуват и задържат в полицията младежи, които слушат песента на Pharrell - Happy и са се осмелили да се обличат шантаво и да си направят клип.https://***.youtube.com/watch?v=YX3t6wW-IJAМного са напреднали - да...Аман от глупостите ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 14
slackfan
преди 9 години
"'А Иран с в пъти по прогресивен от САЩ. " - само това е достатъчно да не ти се приемат постовете насериозно оттук нататък.. Когато в САЩ измислиха интернета и PC-то на което да си пишеш антиамериканската пропаганда, в Иран убиваха жени с камъни по стадионите, че чак до преди 2-3 годинки ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
slackfan
преди 9 години
прави разлика между НАТО и армията на САЩ. САЩ е член на НАТО, така както и БГ. Извади $1 трилион на година и ще имаш и ти армия, като тази на САЩ, и най-вероятно тя ще е най-многобройна в цялото НАТО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
*** ние нищо не разбираме от "съюзници". Само *** са в Европата нема мъже където да им кажат на тея *** американците да си *** мамата. *** не са като китайците и руснаците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
А Иран с в пъти по прогресивен от САЩ. Но САЩ дава ли покой на някой, който застрашава неговия монопол върху контрола на долара?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Кой?Европа ли е съюзник на САЩ?Колко държави в Европа имат самостоятелни армии, състав, въоръжение!Колко армии в Европа имат право на самоуправление!Ходи да пълзиш по стените на американското посолство за капка водичка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
slackfan
преди 9 години
хората са ти го написали - 'съюзници' бе умник! Само '***' са ви в главите на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Натрий
преди 9 години
Какво да разбираме сега? Че Европа вече не е *** ли?Май само франсетата са мъже в тая общност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още