IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутата на Венецуела струва по-малко от пени

Икономическото състояние на страната е все по-лошо

16:05 | 07.06.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Боливарът, националната валута на Венецуела, вече буквално струва по-малко от едно пени, коментира CNN.

Само преди месец 279 боливара струваха 1 долар и дори това беше доста мрачна перспектива за Венецуела. В момента 1 долар се разменя за 408 боливара според неофициалните обменни курсове, които повечето венецуелци използват, когато се опитват да търгуват с валута.

Казано по друг начин, един боливар струва 0,002 долара или по-малко от едно пени. Валутата на страната загуби почти половината от стойността си от началото на май, твърди dolartoday.com, сайт, който следи неофициалните обменни курсове.

Това е поредният знак, че Венецуела е може би най-слабата икономика в света. Страната разчита основно на износа на петрол, за да подкрепя икономиката си, която беше под сериозен натиск още преди цените на петрола да се сринат през есента и зимата.

Президентът и член на социалистическата партия Никола Мадуро заяви, че Боливарската революция, започнала по време на покойния му предшественик Уго Чавес, е била успешен ход. Целта й е богатствата да се разпределят по равно между гражданите на страната. Затова и Мадуро продължава да изпълнява масивни програми за публични разходи, за да се хареса на бедните във Венецуела.

Но сривът на венецуелския боливар само създаде повече неравенство. Разделението между тези, които могат да платят, за да обменят средствата си в долари и тези, които не могат, все повече нараства. Бездната е най-очевидна в местните хранителни магазини.

Правителството внася много от потребителските стоки като тоалетна хартия, телешко и козметични продукти, но вече не може да плаща за тях. Венецуелците чакат часове наред пред магазините с надеждата да си купят поне основни продукти като мляко и брашно.

Правителството на Мадуро в момента ползва разменна търговия за търговските си сделки. Уругвай плаща на Венецуела в телешко за част от петрола, който купува от страната. През февруари министър-председателят на Тринидад и Тобаго предложи размяна на тоалетна хартия за венецуелски петрол. Представителите на Венецуела отказаха да коментират офертата.

Съществуват още няколко предупредителни знаци за Венецуела и бъдещето на икономиката й. На първо място, американските компании във Венецуела са смазани. Много щатски фирми правят бизнес в страната и в момента губят стотици милиони долари. Coke, American Airlines, IBM и дори Disney заявиха, че търпят загуби заради валутата на Венецуела.

Обезценената валута се отразява негативно на печалбата им. Oracle загуби 111 млн. долара през последната фискална година във Венецуела. Ford загуби цели 800 млн. долара за същия период.

Мадуро представи четвъртия за годината обменен курс по-рано през годината. Американските компании дори вече не са сигурни кой точно обменен курс да ползват. Ако Pepsi използва единия от тях, SICAD, тогава губи 160 млн. долара. Но ако използва обменния курс SIMADI, то тогава „ще сме натрупали нетен данък от около 480 млн. долара“, заяви Pepsi по повод печалбата си.

Второ, през март президентът на САЩ Барак Обама обяви строги санкции срещу седем високопоставени служители от правителството и армията на Венецуела. Всички техни американски активи, включително къщи, автомобили и банкови сметки са или замразени, или конфискувани.

Мадуро разкритикува Обама, наричайки санкциите "империалистически ход". Това създаде напрежение на срещата на върха на Организацията на американските държави в Панама през април, но пък Обама си спечели много фенове, след като възобнови отношенията между САЩ и Куба.

Големият финал на бурната 2015 година за Венецуела може да дойде през октомври. Правителството дължи около 5 млрд. долара по вноските за дълга и няма много убедителни признаци, че ще може да изплати тези задължения. Венецуела може да обяви дефолт по дълга си през есента, което ще изпрати страната още по-дълбоко в икономическото блато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 30 rate down comment 25
beinsa
преди 8 години
Който се е хванал с Русия не е прокопсал.Поредното доказателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още