IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: 40 млн. души ще останат без работа през 2016 г.

Глобалната безработица е спаднала само с 1 пр. пункт от пика през 2010 г., посочва организацията

15:23 | 05.06.15 г. 4
ОИСР: 40 млн. души ще останат без работа през 2016 г.

Световната икономика е в опасност от затъване с оглед на слабия растеж, освен ако не бъдат приложени целенасочени мерки за стимулиране на търсенето и развитие на бизнеса, съобщи в доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Широкопрофилният доклад на организацията разглежда редица компоненти на глобалната икономика. Най-тревожен изглежда фактът, че безработицата в страните от ОИСР е намаляла само с 1 процентен пункт в сравнение с историческия връх от 2010 г.

Според анализаторите на ОИСР до края на 2016 г. над 40 млн. души ще останат без работа, което е със 7,5 млн. повече отпреди кризата.

По-рано тази седмица организацията намали прогнозата си за растежа на световната икономика, посочвайки, че инвестициите изостават, а рисковете, включително евентуален гръцки фалит, засягат доверието.

Според експертите глобалната икономика ще се разшири с 3,1% тази година, което е забавяне спрямо прогнозираните 3,7% през октомври миналата година, заяви базираната в Париж организация в шестмесечния си доклад. За сравнение, средният глобален растеж за десетилетието бе около 3,9%. Миналата година световната икономика нарасна с 3,3%.

Свиването на БВП на САЩ през първото тримесечие е отговорно за най-значителната част от преразглеждането на прогнозата за 2015 г., макар и по-слабата експанзия в Китай също да е фактор, изтъкна Ман.

ОИСР вижда разширение на икономиката на САЩ от 2% тази година, което е по-слаб ръст от прогнозираното покачване с 2,4% през 2014 г. През март организацията прогнозира растеж от 3,1% през 2015 г. Според експертите пък Китай ще нарасне с 6,8% тази година, което е забавяне спрямо прогнозираните по-рано 7,4%.

Ръстът в еврозоната се подобрява, което означава, че регионът е с положителен принос за растежа през тази година за разлика от близкото минало. Стимулиран от безпрецедентните лесни пари от страна на Европейската централна банка, брутният вътрешен продукт в 19-членния блок ще се увеличи с 1,4% тази година в сравнение с покачването с 0,9 през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
substantivos
преди 8 години
профи кредит между специалноЗдравейте г-жа и г-н има всичко хора, които звук се нуждаят от финансиране, съм на разположение за персонална оферта и дори всички хора, че неговата банка забранени бързо свържете се с този ризница: rodrigue.alexandre02***outlook.frЗа повече информация. Благодаря ви и добър вечер ви е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране го казва кратко - план Маршал за Източна Европа и трябва да се обясни по-подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861 ,и професора е харесал написаното от мен Пак ще го кажа - мога да подържам безработицата в света до 2-3% столетия ООН предложи преди време 4-дневна раб.седмица и очаквах от такава институция нещо по-задълбочено защото това е ясно и е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Земята е затворена система и не може да има постоянен растеж на БВП тоест сегашната система трябва да се промени и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява добре - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добре - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници.Проф. Джефри Сакс също говори за това - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Ще го кажа кратко - мога да подържам безработицата в света до 2-3% столетия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Оня ден излезе факта ,че 25% от работещите получават по 2 долара на ден ?! - какво крайно търсене да има с тези пари Въпроса е как да се увеличи търсенето и начините са два 1) кредити 2)преразпределение - увеличаване на мин.заплата защото не следва инфлацията - - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' ''през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.'' - http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3647712Ако беше само икономиката е лесно но идват още две катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Знам как да се избегнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още