IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико пропусна плащане по облигационния си дълг

Островната страна има задължения по държавни облигации за 58 млрд. долара

08:21 | 04.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пуерто Рико пропусна плащане по облигационния си дълг

Пуерто Рико пропусна по-голямата част от плащането си по облигационния дълг на стойност 58 млрд. долара, отбелязвайки първата неплатежоспособност от страна на островната страна в ескалиращите ѝ опити да преструктурира общите си задължения за около 72 млрд. долара.

Плащането към облигационерите е първото пропуснато, след като губернаторът Aлехандро Гарсия Падия заяви през юни, че дългове на острова са неустойчиви, и призова за преговори с кредиторите, които варират от частни лица до хедж фондове.

Анализатори смятат, че пропуснатото плащане едва ли ще предизвика остра реакция от инвеститорите с оглед на тежките икономически новини от страната напоследък, пише The Wall Street Journal. 

"Tози епизод от сагата е само най-новото потвърждение, че Пуерто Рико не разполага с пари, за да отговори на всички свои задължения, които идват", каза Емили Раймес, вицепрезидент на Moody’s Investors Service.

Банката за развитие на Пуерто Рико заяви, че правителството не е заделило пари за плащанията по облигациите – решение, което отразява "сериозните опасения за ликвидността на страната". Наскоро банката плати дълг за около 628 хил. долара към част от инвеститорите.

Неплащането е поредната пречка за дълговите инвеститори в Пуерто Рико, която се бори с десетилетната икономическа стагнация, високата безработица и опасенията за изпадане на правителството във фалит, тъй като се опитва да запази своята парична единица. 

Около половината от ориентираните към държавни облигации взаимни фондове в САЩ имат експозиции към Пуерто Рико, посочва в изследване Morningstar Inc. Тези инвеститори понесоха загуби, след като кредитният рейтинг на островната страна спадна до ниво "боклук" през последните години и цените на облигациите се сринаха.

Властите в Пуерто Рико посочиха, че е дълговете включват около 18,6 млрд. долара общи задължения по облигации и държавно гарантиран дълг, 15,2 млрд. долара по обезпечени облигации и 24,1 млрд. долара по облигации, емитирани от правителствени агенции, като местната електрическа компания, който вече успя да предоговори преструктуриране на дълговете си с кредиторите. Процесът по преструктуриране обаче като цяло не е несигурен, отчасти и защото Пуерто Рико не е нито държава, нито суверенна американска територия, което прави част от международните договори неприложими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Време е да махнат втората дума от името си явно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още