IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки преразглеждат договори за трилиони долари

Целта е да се предотврати повторението на фалита на Lehman Brothers и последиците, който той нанесе върху световната финансова система

11:48 | 21.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Wall Street е напът да удължи преподписването на финансови договори за трилиони долари в опит да убеди регулаторите, че големите банки могат да бъдат ликвидирани без тежки последици за икономиката, пише Bloomberg.

Търговските и кредитни споразумения, които се преразглеждат, са част от смазката, която се грижи за функционирането на глобалната финансова система. Очаква се промените да позволят определени договори за ценни книжа и финансиране да останат непроменени най-много за 48 часа, след като банка фалира, коментират три лица, запознати с проблема.

С това допълнителното време се цели даване на време и на правителствата да реагират и направят опити за преструктуриране на обречената банка – нещо, което е трудно да се направи, когато контрагентите са унищожили договорите и са си плюли на петите.

Целта е да се предотврати повторението на фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. от 2008 г., заради който се разрази тежка криза на кредитните пазари.

Очаква се още банки да се присъединят към JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. и други 16 трезора, които миналата година се съгласиха да се откажат от правото си да поискат незабавно обезпечение по договори, отнасящи се до сделки с деривати, от фалирал конкурент, твърдят още анонимните лица.

Очаква се новите промени да се отнасят за договори за финансиране на сделки с ценни книжа, включително и споразумения за обратни изкупувания, и за сделки със заемни ценни книжа. Въпреки че подобни сделки често са с доста кратък срок, някои от тях са в сила достатъчно дълго време, че поставянето им в пауза може да бъде от важно значение за регулаторите, които се опитват да се справят с фалираща банка.

Въпреки че размерът на репо пазара е под предкризисните си нива, той все още е около 5 трлн. долара. Пазарът на заемни ценни книжа пък се оценява на близо 2 трлн. долара, сочат септемврийските данни на Министерството на финансите на САЩ.

Английската централна банка, Федералният резерв на САЩ и Федералната комисия за депозитно застраховане прекараха голяма част от последните две години в опит да убедят банките да подкрепят промените, касаещи договорите.

В САЩ регулаторите коментираха, че промяната е важна за тяхното предстоящо решение за това дали банките биха могли да бъдат преструктурирани в случай на фалит. Американските агенции също намекнаха, че ще разпишат правила, които вменяват отлагането, докато европейските регулатори вече обсъдиха вероятните нови изисквания.

Следкризисните регулации, измежду които поддържането на по-голям капитал и наличието на по-стриктни изисквания за финансирането, започват да деформират пазарните възприятия. Миналата седмица от агенция Standard & Poor’s обявиха, че обмислят намаляване на кредитните рейтинги на банките, защото вероятността американското правителство да спаси банка по време на криза става все по-малка.

Миналата година регулаторите и Международната асоциация за суапове и деривативи обявиха, че договори за суапове на стойност трилиони долари ще бъдат обект на пауза. Този ход, който се отнасяше за споразумения между 18 банки, засегна 90% от пазара на суапове.

По силата на това споразумение банките ще чакат най-много 48 часа преди да изискат обезпечение от фалиралите банки и да отменят сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
мале още колко табели тряя да свалите от там бедна ви е фантазията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тряя да ми излезе шорта не може така .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Мнозина очакват Централната банка да е спасител от съвременни банкови злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати актуалните банкови злини, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"С това допълнителното време се цели даване на време и на правителствата да реагират и направят опити за преструктуриране на обречената банка нещо, което е трудно да се направи, когато контрагентите са унищожили договорите и са си плюли на петите."Айде мезенца... Точно за да може "контрагентите" да "унищожат договорите" и да си "плюят на петите" се прави това.Или сигурност не са ясни "контрагентите" в момента? хахахах това я някаква приказка за тотално изгладени мозъчета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още