IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отново удари "сърцето" на "Ислямска държава"

Разрушени са команден център и център за обучение на бойци на джихадистите

09:29 | 17.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската авиация извърши през изминалата нощ още едно въздушно нападение срещу Ракка, бастиона на групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде AFP, цитирана от БТА.

Разрушени са били команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили.

Това е втората бомбардировка на Ракка, предприета от френските сили в рамките на 24 часа, която е в отговор на невиждания терор в Париж, отнел живота на 129 души. 

Още в неделя вечер френските военновъздушни сили бомбардираха две цели на джихадистката милиция „Ислямска държава“ в Сирия. При атаките над „крепостта“ Ракка френски военни самолети са хвърлили 20 бомби. Поразен е бил тренировъчен лагер, който е служил на джихадистите за команден и контролен център, както и за склад за муниции. 

Припомняме, че в събота след извънредното заседание на френския национален съвет по сигурността френският президент Франсоа Оланд обвини радикалната организация „Ислямска държава” за атентатите в Париж и ги определи като „акт на война”. По думите на Оланд атентатите са били планирани и координирани, организирани от чужбина с помощ от вътрешността на Франция.

Също в събота премиерът на Франция Манюел Валс обяви в телевизионно обръщение, че страната му се намира в състояние на война с "Ислямска държава" и че врагът ще бъде бомбардиран до пълното му унищожение. "За да отговорим на извършителите на тези атаки, ще действаме по техния начин - ще разрушаваме. И ще спечелим тази война".

Според прокуратурата на Париж в петък при атентатите са загинали 129 души, ранените са 352, от които поне 99 са в критично състояние. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Нападателите са били седем на брой и са действали на три отделни групи.

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абе по-скоро ИДИЛ удари сърцето на Франция ама... щом така казвате..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,За да отговорим на извършителите на тези атаки, ще действаме по техния начин - ще разрушаваме.''Французите са особено добри в безсмислените и високопарни декларации, целящи да прикрият слабостите в системата за сигурност и липсата на визия относно конфликта в Сирия и Ирак. Декларираната от френското правителство политика на унищожение на ИД чрез бомбандировки е контрапродуктивна - увеличава унищожението на обекти в Сирия и Ирак, увеличава броя на цивилните жертви, миграцията и радикализира мюсюлманите. ИД е интернационална структура с множество клонове не само в Азия ( Сирия, Ирак..), Африка ( Либия, Нигерия Боко Харам), но и в крайните квартали на всяка европейска столица. Решението на проблема ИД включва консолидиране на силите на воюващите срещу ИД във всички територии, в които терористичната групировка осъществява дейност. Самата Франция спомогна най-вече за интернационализирането на групировката, като разчисти Либия от законното правителство и предостави територията й на ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Туй сърце много силно бе!Цял огромен куп 500 килограмови бомби са изсипани отгоре му но то още си върши работата.*** западна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 години
Винаги европейците сме били под тяхното ниво. Няма как иначе при тези технологии, подслушвания, тайни служби и операции никой да не разбере за тази варващина.Дано не звуча консперативно, но си мисля, че можем да се поучим от сериала "24" и умишлените ходове и действия на приветелствата за да постигнат това, което искат с одобрението на своите избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още