IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80 от заложниците в Мали са освободени

Според малийския министър на сигурността най-малко трима заложници са убити

16:07 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадри от освобождаването на заложниците. Снимка: Ройтерс</p>

Кадри от освобождаването на заложниците. Снимка: Ройтерс

Силите за сигурност на Мали започнаха щурм в хотел Radisson в столицата Бамако, където въоръжени ислямисти взеха заложници по-рано днес, съобщи Al Arabia.  Вече са освободени повече от 80 заложници от хотела, съобщи AFP.

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта прекрати посещението си в Чад и реши да се върне в Бамако, съобщи френската телевизия France 24.  

"Нашите сили освободиха 30-ина заложници, а други успяха да се измъкнат сами", каза за AFP министърът на сигурността Салиф Траоре.

Военен командир съобщи, че малийските специални части са влезли в хотела и освобождават заложниците етаж по етаж, предаде Асошиейтед прес.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е готова да помогне на Мали с всички необходими средства. Към Мали потегли група от четиридесетина елитни френски жандармеристи, обучени да действат в заложнически кризи.

Авиокомпания Air France съобщи, че 12 нейни служители са били в хотела в момента на атаката, но вече са на сигурно място. Анадолската информационна агенция предаде, че са освободени петима души от персонала на Turkish Airlines, които бяха сред заложниците в хотела.

Петимата турци са в група от около 20 души, които са били освободени, предаде AFP, като се позова на Анадолската агенция. Според държавната телевизия ТРТ сред освободените са двама пилоти. Няма информация за останалите служители на авиокомпанията, за които се смята, че се намират в хотела.

Според малийския министър на сигурността най-малко трима заложници са убити. Нападателите обикалят от етаж на етаж и претърсват стая по стая, съобщи високопоставен източник по сигурността. Друг източник каза, че няколко заложници били освободени, след като нападателите ги накарали да рецитират стихове от Корана, предаде Ройтерс.

Сред заложниците има граждани на Турция, Франция и Китай по информация на "Ал Арабия". Източник, близък до френския президент Франсоа Оланд, потвърди, че в хотела има и французи.

По-рано днес се появи информация, че най-богатият човек в Африка е бил в хотела, но той опроверга тази новина.

Засега не се знае кои са нападателите в малийската столица и към коя групировка принадлежат. Компанията управител на хотела съобщи, че знае само за двама нападатели. Според източник от силите за сигурност хотелът бил атакуван от 10 въоръжени мъже. Шефът на охраната на хотела каза, че двама охранители са били простреляни в краката.

Мали е сред най-бедните държави в света - на 176-о място от 187 държави в Индекса за човешкото развитие на ООН, отбеляза DPA.

Населението на Мали е 17 милиона, а средната продължителност на живота е 55 години по данни на Световната банка.

Страната не познава спокойствие, откакто военен преврат преди три години и половина доведе до серия от нападения на радикални ислямисти и туарегски бунтовници сепаратисти.

След преврата слабо населената северна част на Мали бе окупирана от ислямисти и само намесата на бившата колониална сила Франция успя да ги отблъсне. ООН се опитва от 2013 г. да въдвори ред в Мали, където е разположила около 11-хиляден мироопазващ контингент. Въпреки това ислямисти и престъпни банди редовно заплашват сигурността и въвличат в сблъсъци правителствените войски.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още