IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН разреши "всички необходими мерки" срещу ИДИЛ

С резолюция организацията даде политическа подкрепа на кампанията срещу групировката в Сирия и Ирак

09:12 | 21.11.15 г. 1
Съветът за сигурност на ООН разреши "всички необходими мерки" срещу ИДИЛ

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща "всички необходими мерки" срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Текстът, внесен в четвъртък от Франция, е одобрен с единодушие. Той осъжда атентатите в Париж, но и атаките, извършени от джихадистката групировка от началото на октомври - в Сус, Тунис, Анкара, Бейрут и взривяването на руския пътнически самолет над Египет.

Резолюция 2249 призовава "страните, които имат възможност, да предприемат всички необходими мерки, в съответствие с международното право, и особено с Устава на ООН... на територията, контролирана от (терористичната организация) в Сирия и Ирак".

Съветът за сигурност на ООН приканва и всички държавите да "удвоят усилията си и да координират своите инициативи за предотвратяване и спиране на терористичните актове, извършвани конкретно" от ИДИЛ и от други екстремистки групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

В приетия документ ИДИЛ е определена като "безпрецедентна световна заплаха за международния мир и сигурност" и Съветът за сигурност изразява своята решимост да "се бори с всички средства срещу тази заплаха".

Резолюцията обаче не се позовава изрично на Глава седма от Устава на ООН и следователно не разрешава автоматично използване на военна сила срещу джихадистката групировка. Все пак тя дава политическа подкрепа на кампанията срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак.

Тя бе гласувана на фона на атаката срещу хотел в столицата на Мали Бамако, при която бяха убити най-малко 27 души. Отговорност за това нападение пое джихадистката групировка Ал Мурабитун, свързана с Ал Каида и базирана в северната част на страната.

През изминалата седмица Русия внесе нова версия на своя проект за резолюция, който бе представен от президента Владимир Путин през септември, но отхвърлен от западните държави. Той предвижда по-конкретно режимът на сирийския президент Башар ал Асад да бъде включен в борбата срещу екстремистките групировки - условие, което западните сили обаче не приемат.

За разглеждане в Съвета за сигурност на ООН е внесен още един проект за резолюция - за борба срещу нигерийската ислямистка групировка Боко Харам. Той бе изготвен от трите африкански страни в 15-членния съвет - Нигерия, Чад и Ангола. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Невидима заплаха :-)Най-лошите неща на този свят са ставали винаги от "най-добри" мисли..Колко удобно оправдание да се налагат всякакви мерки за сигурност:подслушване, полицейщина и нарушаване на елементарни човешки и финансови свободи в името на борбата срещу ИД, която иска да "прескочи европа и да си наложи халифат-а директно в кабинета на американския президент" ... който на всичкото отгоре е и мюсюлманин.....борба пародия, за хората трагедия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още