IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асад смята, че Турция захранва "Ислямска държава"

Сирийският президент заяви, че е прекалено рано да каже дали ще се кандидатира отново за поста

16:27 | 22.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговата армия постига напредък почти по всички фронтове от началото на руската военна интервенция в Сирия, предаде AFP. 

"Терористите завладяха много райони в Сирия, но неотдавна с участието на руските военновъздушни сили, ситуацията се подобри много и мога да кажа, че армията постига напредък на почти всички фронтове", каза Асад в интервю за хонкогската телевизия Феникс Ти Ви.

"Още в първите дни от руската интервенция в Сирия, започнала на 30 септември, терористичните групи отстъпиха и хиляди терористи започнаха да бягат към Турция и към някои европейски страни", каза Асад.

Във фразеологията на сирийския режим думата терористи се използва за всички противници на режима - умерени бунтовници и ислямисти, припомня Франс прес.

В отговор на въпроса дали Русия е изпратила сухопътни сили в Сирия, Асад каза, че руснаците са разчитали на сирийските сухопътни сили в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД).

"Руснаците координират действия си с нас", посочи Асад.

Той подчерта, че в това се състои голяма разлика между Русия и многонационалната коалиция, оглавявана от САЩ, която нанася удари срещу ИД в Ирак и Сирия.

"Няма никаква координация и никакъв контакт между сирийското правителство и американските сили", поясни Асад.

Международната общност, единна в борбата срещу ИД, не може да постигне съгласие за уреждането на сирийския конфликт. Русия иска да асоциира режима на Башар Асад към всяко решение на тази криза, а Западът настоява за оттеглянето на сирийския президент, отбелязва Франс прес.

В интервюто Асад каза, че Турция, Саудитска Арабия и Катар имат причастност към финансирането на ИД.

"Всичко идва от Турция - и парите, и оттам се осъществява продажбата на контрабанден нефт, каза Асад. Средства за финансиране на ИД постъпват и през Катар и Саудитска Арабия, и непосредствено от самото турско правителство", заяви президентът.

Той поясни, че каналите за доставка на нелегален нефт от Сирия преминават през Турция, защото петролните находища се намират близо до тази страна.

"През Ирак те (ИД) не могат да продават, може да продава само иракското правителство, което води борба срещу ИД", каза Асад и добави, че за разлика от иракското правителство турското правителство поддържа ИД.

На въпрос дали предвижда да се кандидатира на евентуални президентски избори, които ще бъдат предвидени в рамките на политическо уреждане на кризата в Сирия, Асад отвръща, че е прекалено рано да каже дали ще бъде или не кандидат, но припомня, че има право на това.

Повече международни новини можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Далаверка отсекъде ...със Ердогана големи умувания и съсредоточавания как да бият съвместно ИД , Ердоган търгува нафтата на черно , а пък клоуните от ИД тормозят кюрдите и Асад дето не са симпатични на америката , която пък продава оръжия на ИД чрез Украйна дето пък трябваше да се варди от Русия...въобще оплетени като свински черва. За беля Путин изсипа армадата си в Сирия и далаверата се разтури.Та трябваше да стане нещо дето да пренареди схемата...да се вкара нов активен играч на терена. Та то нещото стана в Париж...доста калпаво и явно не така както са очаквали Обама и ко...щото нещо гледат като напърдени и само опасения изказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
Защото диктуващите /диктаторите/ имат свободата да казват, каквото мислят, а разни кукли на конци, като хамериКОНския пЛезидент не смеят. Сещате се:-"Ако не шлюшаш, нема папо след слизане от власт". Е, Обонго далеч не е нито особено състоятелен, нито познат в средите бизнесмен и, съответно, плещи, каквото му наредят. - Колко удобно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
т.нар. диктатор е казал нещата в прав текст, а т. нар. лидер на свободния свят /виж долната статия/ е наговорил куп лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още