IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните са се понижили през ноември

Основната причина за това е силният долар, твърдят от Организацията по прехрана и земеделие

21:49 | 03.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Световните цени на храните са се понижили през ноември

Световните цени на храните са се понижили през ноември за първи път от три месеца, като принос за това имат силният долар и голямото предлагане, обяви Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ), специализирана агенция на Организацията на обединените нации (ООН), цитирана от Ройтерс.

Индексът на цените на храните на ОПЗ, който отчита месечните изменения в кошницата от зърнени храни, маслодайни култури, захарта, месните и млечните продукти, е достигнал средна стойност от 156,7 пункта през ноември, спрямо ревизираните 159,3 пункта месец по-рано.

Спадът с 1,6% се случва след два поредни месеца на поскъпване, като през този ноември цените на международните пазари остават с 18% по-евтини спрямо година по-рано, посочват от ОПЗ.

Индексът се понижава през по-голямата част от последните 20 месеца, отчасти благодарение на голямото световно предлагане. В момента той е с близо два пункта над шестгодишното дъно, достигнато през август.

Силният долар може да намали още повече цените през следващите месеци, заяви главният икономист на ОПЗ Адболреза Абасян пред Ройтерс.

Организацията намали своята прогноза за световния добив на зърно през 2015-2016 г. до 2,53 млрд. тона. Тя понижи прогнозата си за добив на пшеница през същия период до 734,5 млн. тона от очакваните преди това 736,2 млн. тона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Световните цени на храните са се понижили през ноемвриОсновната причина за това е силният долар, твърдят от Организацията по прехрана и земеделие---Основната причина за това е, че хората вече купуват толкова, колкото им е нужно към момента, т.е. няма го вече в такава степен прахосничеството, което логично ще доведе до "приземяване" на цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още