IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ще обсъди с шестте големи сили закриване на иранското ядрено досие

На заседание в понеделни страните ще разгледат проекторезолюция на управителния съвет на МААЕ

17:51 | 06.12.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата комисия на Иран и т.нар. "шесторка" (постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия), наблюдаваща изпълнението на ядреното споразумение, ще обсъдят утре във Виена проекторезолюция за закриване на иранското ядрено досие, съобщи генералният директор по политическите и международните въпроси в иранското външно министерство Хамид Баединеджад, цитиран от ТАСС.

На заседание в понеделник общата комисия на Иран и групата "5+1" ще обсъди проекторезолюция на управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), въз основа на която да бъде закрито ядреното досие за "възможно военно предназначение на ядрената програма на Техеран", отбеляза дипломатът в интервю за иранската телевизия ИРИБ.

Баединеджад подчерта, че проекторезолюцията ще бъде подготвена въз основа на консултации и пряк диалог с Иран и изрази надежда управителният съвет на МААЕ да вземе единодушно и окончателно решение за закриване на досието.

Съгласно споразумението резолюцията трябва да бъде приета не по-късно от 15 декември. Тя ще стане основание за начало на осъществяването на сключената между страните на 14 юли във Виена ядрена сделка.

Между 14 юли и 15 октомври МААЕ и Иран предприеха редица мерки в рамките на обща "пътна карта", чието цел бе да убедят окончателно експертите на агенцията в мирния характер на иранските ядрени дейности. На 1 декември генералният директор на МААЕ Юкия Амано огласи доклад, потвърждаващ отсъствието на военни аспекти в иранската ядрена програма, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Гледах интервю с техния посланник в България и той твърдеше, че тръбата която имат в Турция е добро начало и Иран биха искали да разширят обемите на доставките, за да достигнат по този начин и Европа. Разбира се могат да пробват и малко на север ако турците се запънат - Армения, Азербайджан, Грузия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Вярно е искат да прекарат тръбата през Черно море и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
За Беларус не знам, но Иран има изявен интерес да продава газ на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
И каква става тя,Иран и Беларус вече са първи дружки на САЩ и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още