IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт отзова посланика си в Техеран

Щетите от безредиците в неделя нарушават всички норми на международното право, според външното министерство на страната

18:48 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Кувейт отзова посланика си в Техеран

Министерство на външните работи на Кувейт отзова посланика си в Техеран заради кризата в отношенията между Саудитска Арабия и Иран, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Причината за решението е "серия от нападения от страна на протестиращи срещу посолството на Саудитска Арабия (в Техеран) и Генералното консулство в Машхад”, посочва външното министерство на Кувейт, цитирано от информационната агенция КУНА.

Кувейт посочва, че нанесените щети нарушават всички норми на международното право, като ги изтъква като доказателство, че Иран не спазва задълженията си за закрила на дипломатическите мисии и обезпечаването на тяхната безопасност.

Припомняме, че в неделя Рияд реши да прекрати дипломатическите си отношения с Техеран, след като разгневени тълпи нападнаха посолството на страната в иранската столица и генералното консулство в иранския град Машхад заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр ал-Нимр.

Заедно с ал-Нимр саудитските власти екзекутираха още 46 души, обвинени в тероризъм.

Организацията на обединените нации (ООН) изрази безпокойството си от напрежението между Рияд и Техеран, което започва все повече да тежи на целия регион. Вчера Бахрейн и Судан последваха примера на Саудитска Арабия и също прекъснаха връзките си с Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още