IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Развиващите се пазари напомнят за кризата от 2008 г.

Според милиардера обезценяването на юана пренася проблеми към останалата част на света

12:07 | 07.01.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалните пазари са изправени пред криза, а инвеститорите трябва да бъдат много внимателни, заяви милиардерът Джордж Сорос на икономически форум в Шри Ланка в четвъртък, цитиран от Bloomberg.

Китай се опитва да намери нов модел на растеж и обезценяването на валутата ѝ пренася проблеми към останалата част на света, каза Сорос в Коломбо. Завръщането към положителни лихвени проценти е предизвикателство за развиващия се свят, заяви той, добавяйки, че сегашната среда има прилики с 2008 г.

Световните валутни, фондови и стокови пазари са под обстрел през първата седмица на новата година, като потъващият юан увеличава опасенията за силата на китайската икономика, докато страната измества фокуса си от инвестиции и производство към потребление и услуги. Почти 2,5 трлн. долара бяха заличени от стойността на световните акции от началото на годината до сряда, а загубите в Азия се задълбочиха в четвъртък, след като срив на китайските борси доведе до спиране на търговията през останалата част от деня.

„Китай има огромен проблем с корекциите“, каза Сорос. „Бих казал, че са с размер на криза. Когато погледна финансовите пазари, има сериозно предизвикателство, което ми напомня за кризата, която имахме през 2008 г.“.

Сорос, чийто хедж фонд отбелязва среден ръст от 20% годишно от 1969 до 2011 г., има нетно състояние от около 27,3 млрд. долара, сочи индекса на милиардерите на Bloomberg.

Той започва кариерата си в Ню Йорк през 50-те години на миналия век и си спечелва репутация с инвестиционната си сила през 1992 г., натрупвайки 1 млрд. долара със залог, че Обединеното кралство ще трябва да обезцени лирата.

Мерките срещу волатилността се увеличават рязко през тази година. Chicago Board Options Exchange Volatility Index, известен като индекса на страха, или VIX, отчита ръст от 13%. Nikkei Stock Average Volatility Index, който пък показва разходите за защита на японските акции, е с 43% нагоре през 2016 г., а индексът на Merrill Lynch за очакваните ценови колебания при облигациите на финансовото министерство отбелязва повишение от 5,7%.

Комунистическата партия на Китай обеща да увеличи конвертируемостта на юана до 2020 г. и постепенно да премахне капиталовия контрол. Слабото състояние на втората най-голяма икономика в света остава, дори след като централната банка на Китай намали лихвените проценти до рекордно ниски нива, а властите вляха стотици милиарди долара в икономиката. Данните от тази седмица пък показаха и муден производствен сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио, четеш ли това, което пишеш?Например: "Китай е суверенна държава и може да обезценява валутата си колкото си поиска и когато поиска".Според теб, щом Китай може да прави това, то същото може да се прави от всяка друга държава, т. е. валутният курс на съответна валута съответствува на желанието на държавата.Наистина ли вярваш на тази заблуда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Китай е суверенна държава и може да обезценява валутата си колкото си поиска и когато поиска а щом някакво си 1-2% обезценяване е проблем значи долара като световна валута е проблем Иначе смисъла на частните монет.банки е уж да няма инфлация но ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за Канада ,за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Доживях да видя крокодилските сълзи на тоя алигатор! Страхуват се ония през океана да не започне китайското разпродаване на САЩ държ.книжа! Дано не задължат нашите фондове да изкупуват америк. държ. ***, както правят с всичките си васали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че ще наблегнат на вътр.търсене и услугите за да увеличат растежа и проблема е ,че САЩ и ЕС няма на какво да наблегнат тоест САЩ имат една възможност тъй като разпределят около 38% може го направят като в ЕС - 49% На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Кризата е вече постоянна, тя е алчността, да не мога да съм щастлив с каквото мога да си позволя а да искам това което виждам по филмите и телевизора; да съм взел чужди пари/услуги и съм ги изхарчил въпреки че сега съм роб (принуден да прави каквото ми наредят банките/покровителите). Това е истинската криза в личен, държавен и глобален план, това е АЛЧНОСТТА (да споделям че победителят получава всичко, вместо да се стремя да съм в златната среда)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
its time for yellens NIRP.Ще обърнат лихвата заради поредната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Опасноста за дългови кризи продължава, тъй като при условия на запазване на сегашната сграшена парична система потенциалът за тези кризи ежедневно се уголемява.Необходимо е достатъчно време за тяхно ескалиране и нанасяне на катастрофални злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
ert
преди 8 години
Ами аз за нас си говоря, не за американците. Американците са далеко, ние нас си да гледаме. Икономиката ни е на дъно, което явно ще трябва да дълбаем като почне кризата тази година, лошото е че този път почти нямаме резерви и фалитите са много близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
За какво дъно говориш? Я виж на какви нива са индексите на развитите пазари! В САЩ от дъното се качиха 200% и е нормално да дойде един по як срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
ert
преди 8 години
Време е за следващата криза. От предната през 2008г. вече изминаха 7-8г., тъкмо време за повторение поради цикличността. Е сега обаче за разлика от предния път тръгваме от дъното надолу, преди поне беше от върха. Интересни месеци и години предстоят, ще поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още