IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилен ръст в еврозоната и възстановяване на Китай сочат показатели на ОИСР

Според организацията само Индия и Франция може да отбележат ускоряване в началото на 2016 г.

15:20 | 11.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическото забавяне на Китай вероятно ще приключи по-късно през годината, като Бразилия също се насочва към стабилизиране. Това сочат водещите показатели, представени в понеделник от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и цитирани от The Wall Street Journal.

Според базираната в Париж организация показателите ѝ за бъдещата икономическа активност, които са базирани на информация за ноември, продължават да сочат забавяне в САЩ, Обединеното кралство и Русия, стабилен растеж в еврозоната, Канада и Япония и ускоряване в Индия.

Водещите показатели за Китай предполагат, че втората най-голяма икономика в света ще избегне по-рязко забавяне на икономическия ръст и „твърдо кацане“, от което се опасяват централни банкери, инвеститори и бизнеси.

Икономиката на Китай се е разраснала с 6,9% през третото тримесечие миналата година, най-бавният ѝ темп от глобалната финансова криза насам. По-скорошни проучвания и други доказателства обаче сочат допълнително забавяне на растежа през последните месеци на 2015 г., предизвиквайки остри спадове на китайските фондови пазари, които доведоха до понижения на цените на активите в цял свят.

Според ОИСР водещият ѝ индикатор за втората най-голяма икономика в света е нараснал до 98,4 пункта през ноември от 98,3 през октомври, втори пореден месец с ръст, което сочи „плахи признаци на възстановяване“.

Водещите показатели на ОИСР са създадени, за да осигуряват ранни сигнали за повратни моменти между разширяването и забавянето на икономическата активност. Те са базирани на различни серии данни, които исторически са показвали колебания в бъдещата икономическа активност. Промените в икономическата активност, сигнализирана от показателите, обикновено идват 6 до 9 месеца, след като са отчетени, което предполага, че китайският икономически растеж може да се стабилизира преди средата на годината.

Като цяло показателите предполагат, че е малко вероятно глобалната икономика да отчете значителен ръст в началото на 2016 г., като само Индия и Франция може да отбележат ускоряване.

Съставният водещ показател на ОИСР за 34-те страни членки остава без промяна на ниво от 99,8 пункта. Резултат от под 100 пункта показва, че растежът е по-бавен от нормалното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 8 години
Да се хванем на бас, че глобалната икономика до края на тази година ще влезе в рецесия, а догодина в депресия и тя ще продължи половин век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още