IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton намали междинния си дивидент със 75%

Компанията отчете и първата си загуба от над 16 години

13:21 | 23.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton оряза междинния си дивидент със 75% във вторник, изоставяйки дългогодишната си политика на стабилни или по-високи плащания заради по-дългия от очакваното спад на цените на суровините, съобщава Ройтерс.

Краят на т.нар. прогресивна политика на дивидентите на BHP Billiton дойде, след като най-голямата диверсифицирана минна компания в света отчете нетна загуба от 5,67 млрд. долара за шестте месеца до 31 декември, което е първата ѝ загуба от над 16 години.

„Трябва да признаем, че започна нова ера, нов свят и имаме нужда от различна политика на дивидентите, за да се справим с това“, каза главният изпълнителен директор Андрю Макензи в разговор с медиите, предупреждавайки за продължителен период на по-слаби цени и по-висока волатилност.

Намаляването на дивидента до 16 цента е по-сериозно от пазарните очаквания за 35 цента. BHP обеща изплащания за поне 50% от основната печалба в бъдеще.

„Предвид месеците сътресения и дебат на пазара по отношение на дивидентите, очакваме, че макар да са разочароващи, 16-те цента са все пак положителен паричен поток и затова вероятно ще бъдат възприети от пазара“, казва анализаторът от Shaw and Partners Питър О‘Конър.

Макензи заяви, че промяната е част от по-широка стратегия, с която BHP Billiton цели да преодолее волатилността.

„Финансовата гъвкавост, която ще спечелим от този ход, ще ни позволи да инвестираме в посока обратна на цикъла“, каза той. „Ще ни позволи да разгледаме затруднените активи от първи ред".

Този месец Standard & Poor намали кредитната оценка на ВНР до А от А+ и предупреди, че може да я понижи отново, ако компанията не успее да предприеме още стъпки за запазване на финансовите средства и не преразгледа политиката си на дивиденти.

Макензи обяви и преструктуриране на корпоративната структура на ВНР в опит да опрости дейността, създавайки американско и австралийско минерално подразделение.

„Макар че загубата изглежда голяма в процентни пунктове, цифрите, честно казано, изглеждат разочароващо ниски от всяка гледна точка“, казва О‘Конър, посочвайки базата от активи за 100 млрд. долара на ВНР.

Въпреки трудните перспективи Макензи заяви, че BHP все още генерира маржове на печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията от 40%, които са над тези на конкурента Rio Tinto от 34%.

На днешните спот цени компанията очаква да генерира оперативни парични потоци от 10 млрд. долара за годината, каза още Макензи.

Резултатите на ВНР включват данъчни отчисления за 858 млн. долара, след като язовир в Бразилия на съвместно дружество с Vale се срина, при което загинаха 17 души, довеждайки най-лошата катастрофа за околната среда в страната.

Единични ефекти за общо 6,1 млрд. долара включват и такса за обезценяване на стойност 4,9 млрд. долара по балансовата стойност на американски наземни петролни и газови активи и 390 млн. долара за данъци.

Макензи каза, че няма непосредствени планове за разширяване на шистовите операции в САЩ, но че ВНР остава ангажиран с този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още