IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт не очаква срещата на ОПЕК през юни да се фокусира върху пазарни интервенции

Според петролния министър на страната срещата ще бъде насочена към диалога между членовете на картела

09:40 | 12.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от членовете на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) – Кувейт, не очаква да бъдат договорени някакви координирани действия по време на предстоящата среща на групата във Виена на 2 юни, заяви петролният министър на страната в четвъртък.

„Фокусът на срещата ще бъде да помислим и да се огледаме какво още може да бъде направено, за да се стабилизират пазарите“, каза Анас ал-Салех за Ройтерс в Токио по време на бизнес семинар между Кувейт и Япония.

По-ранният план за договаряне на мерки за стабилизиране на нарастващото производство на петрол, което свали цените на суровината с над 70% между средата на 2014 г. и началото на 2016 г., се провали по време на разговорите между страните производители в катарската столица Доха през април.

На срещата тогава конкурентите в ОПЕК Саудитска Арабия и Иран не можаха да се договорят по условията на сделката, предизвиквайки критики, че картелът е изгубил възможността си да действа.

Според Салех фокусът на следващата официална среща на ОПЕК, насрочена за 2 юни в австрийската столица Виена, ще бъде върху диалога, а не върху интервенциите върху пазара.

„Очакванията са да има повече диалог между страните в ОПЕ, като след това от него ще можем да определим какви ще бъдат подходящите действия в бъдеще“, каза той.

Ал-Салех заяви още, че последните повишения на цените спрямо 12-годишния минимум, достигнат по-рано през годината, до около 47,50 долара за барел при фючърсите на сорта Брент са оправдани.

„Въз основа на спада на производството, което се вижда през последните три седмици, смятам, че като цяло цената следва спада на добива“, каза той.

Макар че членовете на ОПЕК и Русия поддържат добива си висок в жестока битка за пазарен дял, производството в други региони, включително Америка, Азия и Африка, е спаднало значително. Това бързо понижава свръхпредлагането, което достигна до 2 млн. барела на ден през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още