IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да върне добива на петрол на нивото отпреди санкциите до два месеца

Според директора на National Iranian Oil Co. тогава Техеран може да обсъжда съвместни действия с ОПЕК за стабилизиране на пазара

17:28 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран може да има готовност за съвместни действия заедно с другите членки на ОПЕК с цел стабилизиране на петролния пазар в рамките на един или два месеца, веднага щом възстанови пазарния си дял отпреди налагането на санкциите, съобщи Bloomberg.

Режимът в Техеран отказа да се присъедини към други големи производителки в инициативата за замразяване на добива на януарските нива. Според управляващия директор на National Iranian Oil Co. Рохнедин Джавади страната ще достигне износ на ниво отпреди санкциите от 2,2 милиона барела дневно в рамките на един или два месеца или до края на лятото. Миналия месец износът възлиза на средно 2,1 милиона барела дневно при общ добив от 3,7 милиона дневно. 

„Ако един ден членките на ОПЕК постигнат решение да се върнат към системата на квотите и да действат въз основа на колективна политика, тогава ще сме готови да участваме в дискусия за съвместни действия“, казва Джавади.

ОПЕК престана да определя квоти за отделните членки през 2011 г. и на практика се отказа от таван в добива през декември 2015 г., след което цените на суровината се сринаха до 12-годишно дъно. През април беше сложен край на дискусиите за замразяване на добива, след като Саудитска Арабия отказа да участва, ако Иран не се включи.

При следващата среща на картела през юни няма да се обсъжда връщане на квотите.

Иран беше вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК до август 2012 г., когато Ирак го изпревари, заради наложените над Техеран санкции от САЩ и Европейския съюз.

„Иранският петрол се връща на пазара по-бързо от очакваното“, казва Нийл Аткинсън, председател на звеното за петролния пазар в Международната агенция по енергетиката. По-високото предлагане се балансира от по-слабия добив във Венецуела и Нигерия.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още