IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Износът в Близкия изток и части от Централна Азия

Очевидно петролът формира по-голямата част от износа, но на какви други стоки разчитат страните в региона?

15:15 | 13.05.16 г.
<p>
	Берач на опиумен мак в Афганистан.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Берач на опиумен мак в Афганистан. Снимка: архив Ройтерс

Как изглежда богатството на Близкия изток? Какви са геополитическите влияния и какви природни ресурси има в региона и части от Централна Азия? На тези въпроси се опитва да отговори VisualCapitalist с последната си графика.

Започвайки от очевидното, износ номер едно за много страни в региона е суровият петрол или нефтените продукти. Страните от Близкия изток оформят значителен дял от глобалните приходи от износ на петрол през 2015 г., като доставките се оценяват на 325 млрд. долара, или 41,3% от световния износ на суров петрол.

Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Оман са сред 15-те най-големи износители на суров петрол през 2015 г. Русия и Казахстан също присъстват в тази класация.

Режимите в региона са наясно, че има много други естествено произтичащи ползи от тази икономическа сила. Безредиците могат да бъдат задушени от нарастващото богатство, а и с тази си сила страните могат да имат много по-голямо влияние в глобалните дела. Саудитска Арабия е добър пример и в двата случая, макар че основният двигател на саудитското влияние се забавя през последните години.

Освен износа на петрол има някои интересни особености в региона. Една от най-развитите икономики – Израел, изобщо не зависи от износ на петрол. Страната трябваше да намери други начини за навлизане на глобалния пазар и трите ѝ основни стоки за износ са електроника и софтуер, обработени диаманти и фармацевтични продукти.

Разкъсаният от войни Афганистан, който не е значим производител на нефт на световния пазар, получава по-голямата част от приходите си от износ на различни природни ресурси. Опиумът е най-важният източник на приходи в страната, а опиати като опиум, морфин и хероин са най-големият ѝ износ. С приблизителна стойност от 3 млрд. долара на референтните цени, смята се, че стойността им е около 15% от БВП на страната за 2013 г.

Не на последно място, страните на картата без петролно богатство като цяло имат по-малко влияние на световната сцена от геополитическа перспектива. Армения, например, която изнася основно чугун, необратотена мед и цветни метали и е 138-ият най-голям износител в света в доларово изражение, се нарежда между Ямайка и Свазиланд. Заобиколена географски от страни, които Ереван възприема за враждебни, Армения все повече се обръща към Русия за подкрепа.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още