IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темер: Нужни са жертви, за да се сложи край на "раздутата" държава

Правителството няма да се меси в разследването на Petrobras, твърди изпълняващият длъжността президент

21:16 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер днес се ангажира да не намалява разходите за здравеопазване и образование, но предупреди, че са нужни жертви, за да бъдат балансирани държавните финанси и възстановен икономическият растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

„В Бразилия вече няма възможност за раздута и неефективна държава", заяви той на церемония по встъпване в длъжност на новите директори на държавни банки и петролната компания Petrobras.

Темер, който миналия месец замени на поста временно отстранената Дилма Русеф, критикува наследеното състояние на държавата с 11 милиона безработни, трайно висока инфлация и огромен бюджетен дефицит. Срещу Русеф се води процедура по импийчмънт.

По-рано днес бе отчетен петият поред икономически спад, затвърждаващ рецесията в страната.

Министерството на финансите коментира, че бразилската икономика преминава през най-тежката рецесия в историята си, но вероятно ще започне да се възстановява през идните тримесечия благодарение на мерките на Темер.

И.д. президентът, цитиран от ТАСС, обеща също, че правителството му няма да се меси в разследването на Petrobras, чийто нов директор Педро Паренти днес пое ръководството на държавната петролна компания.  

Междувременно стана ясно, че бившият съдия Торкуато Жардим ще е новият министър на прозрачността, мониторинга и контрола в Бразилия. Предшественикът на Жардим на този пост - Фабиано Силвейра - обяви в понеделник, че подава оставка заради негови изявления по адрес на разследването за корупция в държавната петролна компания Petrobras. Местни медии публикуваха записи на частни разговори на министъра, в които той критикува прокурорите и дава съвети на заподозрените по делото. След това служителите в оглавяваното от Силвейра ведомство организираха в столицата Бразилия митинг, на който го призоваха да се оттегли.

Министерството на прозрачността, мониторинга и контрола бе създадено преди три седмици от и. д. президент Мишел Темер. Задачата на новото ведомство е да помага на институциите, които се борят с корупцията в Бразилия.

Припопмняме, че на 12 май бразилският парламент гласува за продължаване на процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф, която бе отстранена от длъжност за шест месеца, докато трае съдебният процес срещу нея. Нейните функции пое временно вицепрезидентът Мишел Темер, който състави ново правителство, отстранявайки всички дотогавашни министри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още