IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствената криза в Бразилия се задълбочава

Антикорупционният министър подаде оставка заради изтекли записи, от които става ясно, че се е опитвал да спъва антикорупционни разследвания

08:42 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Правителствената криза в Бразилия се задълбочава

Министърът на прозрачността в Бразилия Фабиано Силвейра подаде оставка заради изтекли записи, от които става ясно, че той се е опитал да спъне разширяващото се разследване за корупция сред членове на правителството, съобщава Ройтерс.

Това е пореден етап от политическата криза в страната, който може да засегне и кабинета на изпълняващия длъжността президент Мишел Темер, отбелязва информационната агенция.

Силвейра е човекът, натоварен с борбата с корупцията в правителството на Темер. Все още не е посочен негов заместник.

Силвейра и председателят на Сената Ренан Калхейрош са най-новите длъжностни лица, замесени в изтеклите записи. Те са правени от бивш служител на висок пост в петролната индустрия и са предадени на прокуратурата като част от споразумение, свързано с разследването.

Същите записи доведоха и до оставката на министъра на планирането през иналата седмица, което затрудни усилията на Темер да назначи стабилно правителство.

В записите, излъчени от телевизия Globo късно в неделя, Силвейра критикува прокурорите, които участват в корупционните разследвания срещу държавната петролна компания Petrobras. В скандалите вече са замесени десетки политици, а някои от бившите й шефове бяха арестувани.

Разговорът е записан в дома на Калхейрош три месеца преди Силвейра да стане антикорупционен министър. От записа се вижда как Силвейра съветва Калхейрош за това как най-добре да се защитава от разследванията в Petrobras.

Телевизията съобщава, че Силвейра се е опитал на няколко пъти да получи информация от прокурорите, които се занимават със случая Petrobras, какво имат срещу Калхейрош.

Говорител на Силвейра потвърждава за разговора, но твърди, че откъсите, показани по телевизията, са извадени от контекста. Излъчването му предизвика и протест на служители в държавната администрация, които символично измиха правителствени сгради с вода и сапун – призив към Мишел Темер да прочисти правителството си.

Предстои Темер да се срещне с бразилския главен прокурор, за да обсъдят изтеклите записи. Няколко членове от кабинета му в момента са обект на разследвания заради корупционните скандали в Petrobras. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още