IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временният бразилски кабинет губи трети министър

Министърът на туризма Енрике Едуардо Алвеш подаде оставка заради подозрения в корупция

10:00 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Темер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Темер. Снимка: Ройтерс

Това може да бъде някакъв печален рекорд. Откакто пое позицията на временен президент преди само месец, Мишел Темер губи трети министър. Досегашният министър на туризма на Бразилия Енрике Едуардо Алвеш подаде оставка и стана третият член на кабинета, който напуска правителството на Темер, управляващо от около месец, предаде Ройтерс. Това е пореден етап от политическата криза в страната, който може да засегне и кабинета на изпълняващия длъжността президент Мишел Темер, отбелязва агенцията.

Алвеш е разследван заедно с други служители за корупция в държавната нефтена компания Petrobras. Той е обвинен, че е получил 442 000 долара в рамките на корупционна афера от свидетел, който е решил да сътрудничи с прокурорите, работещи над казуса Operation Car Wash. Алвеш решава да подаде оставка незабавно, за да избегне “всяко смущение на федералната администрация”. 

Алвеш бе едно от най-спорните имена в кабинета на Темер, който е съставен само от белокожи мъже. Той заемаше същия пост и в кабинета на Дилма Русеф, която временно бе отстранена от власт заради процедура по импийчмънт. Тя бе стартирана заради подозрения, че Русеф се е опитала да защити в разследване своя предшественик и ментор Лула да Силва, който е разследван за корупция покрай скандала Petrobras.

Когато прокуратурата се зае сериозно с Лула да Силва, Русеф го назначи на административна длъжност, която гарантира имунитет, но в общественото пространство се появи запис на телефонен разговор, според който Дилма Русеф е направила това нарочно.

През декември председателят на долната камара на парламента Едуардо Куна се съгласи да бъде открита процедура по импийчмънт срещу президента, а преди повече от месец тя бе временно отстранена от длъжността си.

В края на май министърът на прозрачността в Бразилия Фабиано Силвейра подаде оставка заради изтекли записи, от които става ясно, че се е опитал да спъне разширяващото се разследване за корупция сред членове на правителството. Силвейра и председателят на Сената Ренан Калхейрош са най-новите длъжностни лица, замесени в изтеклите записи. Те са правени от бивш служител на висок пост в петролната индустрия и са предадени на прокуратурата като част от споразумение, свързано с разследването.

Същите записи доведоха и до оставката на министъра на планирането през май, което затрудни усилията на Темер да назначи стабилно правителство.

Преди ден и Мишел Темер отхвърли обвиненията, че е финансирал предизборна кампания на партията си чрез корупционна схема в държавния петролен концерн Petrobras. Тези обвинения биха включили и него в най-големия корупционен скандал в страната. В споразумение с прокуратурата по съдебен процес, чийто текст беше публикуван от Върховния съд, Серхио Мачадо, бивш ръководител на подразделение на петролния концерн, казва, че Темер го е помолил да насочи 400 хил. долара от компанията към партийния кандидат в изборите за кмет на Сао Пауло през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още