IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ подготвят военен съюз заради Сирия?

Според медийни публикации Москва и Вашингтон са близо до започване на общи военни действия срещу бойците в Алепо

10:13 | 16.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През последните седмици сраженията в Алепо - крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад, се ожесточават. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

През последните седмици сраженията в Алепо - крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад, се ожесточават. Снимка: архив, Ройтерс

Русия и САЩ може да формират военен съюз за извършване на съвместни операции в Сирия, пишат британските вестници Daily Telegraph и Guardian. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу казва, че Москва и Вашингтон са близо до започване на общи военни действия срещу бойците в Алепо.

Сраженията за контрол върху разделения сирийски град се засилват през последните седмици, в които бунтовниците постигат успехи срещу правителствените сили.

От Държавния департамент на САЩ заявяват, че са запознати с разпространените в медиите изказвания на Шойгу, но нямат какво да обявят в момента.

Има информация, че Вашингтон предлага на Москва военен съюз срещу групировки, които и двете страни определят като терористични. Предлаганата сделка, очертана в документ, изтекъл в американския в. Washington Post, предвижда САЩ и Русия да действат заедно срещу групировката "Ислямска държава", както и срещу джихадистите от съюзената с „Ал Кайда“ "Джебхат ан нусра", които водят ожесточени боеве със сирийските правителствени сили.

Предложенията са противоречиви, защото някогашните врагове от Студената война в момента подкрепят противоположни страни в конфликта в Сирия. Положението със заформящата се сделка допълнително се усложнява, след като стана известно, че Русия е бомбардирала използвана от британските и американските специални сили база през юни, отбелязва "Дейли телеграф".

"Джебхат ан нусра" прекъсна връзките си с „Ал Каида“ и се преименува на "Джебхат фатах аш Шам" в края на юли, очевидно опитвайки се да си изгради нов образ с цел да отклони американския и руския натиск. Групировката играе важна роля в ожесточаващата се битка за Алепо, който е крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад от началото на войната през 2011 г., посочва изданието.

Евентуални съвместни военни усилия на САЩ и Русия в Сирия биха представлявали ново ниво на сътрудничество между двете страни в търсенето на решение на конфликта, коментира американският в. New York Times.

Москва признава, че предложените от нея миналата седмица ежедневни тричасови спирания на сраженията в Алепо са недостатъчни, вероятно откривайки възможност за по-големи прекъсвания. Тези развития предполагат, че Русия иска да избегне създаването на впечатление, че е отговорна за страданието в Алепо, и са признание, че в обсадения град се задава бедствена ситуация, изтъква изданието.

Преди седмица бунтовниците, укрепили се в източната част на Алепо, разбиха патовото положение срещу сирийските войски и техните руски съюзници, като на практика блокираха контролираната от правителството западна част и изолираха целия град. Оттогава при сирийски и руски бомбардировки срещу контролирани от бунтовниците квартали на града са загинали десетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Ае щото то до сега ситуацията беше цветуща, *** като додаха руснаците и стана бедствена ситуацията. Тръмпа добре го каза за журналята, няма да го повтарям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още