IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" започна строителството на АЕЦ "Бушер" - 2 в Иран

България планираше да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Техеран, но сделката така и не се осъществи

10:33 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	АЕЦ &quot;Бушер&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

АЕЦ "Бушер". Снимка: архив Ройтерс

Руската държавна корпорация „Росатом“ започна строителството на втората фаза на проекта АЕЦ „Бешер“ в Иран, съобщи ТАСС.

Работата по проекта е сериозна стъпка по укрепването на позициите на Русия на световния пазар на ядрените технологии, коментира ръководителят на руската корпорация Сергей Кириенко по време на официалната церемония, с която беше поставено началото на работата.

Иран и Русия подписаха споразумението за изграждане на осем ядрени реактора на територията на ислямската държава през ноември 2014 година. Два от тях – за втората фаза на АЕЦ „Бушер“. За останалите все още не е ясно къде ще бъдат построени.

Стойността на проекта е около 10 млрд. долара. 

Строителството на АЕЦ „Бушер“ започва още през 1975 година, когато Техеран сключва договор за изграждане с германската Kraftwerk Union AG. След Ислямската революция в страната обаче работата е прекратена, след като Германия се присъединява към ембаргото на САЩ за доставка на оборудване в Иран.

През 1995 година Иран и Русия подписаха споразумение за довършване на централата. За основен изпълнител на проекта е избрана „Атомстройекспорт“, която е част от корпорацията „Росатом“. Централата беше включена в иранската енергийна мрежа през септември 2011 година. Централата заработи на пълна мощност през лятото на 2012 година.

Иран беше една от страните, на които българското правителство се надяваше да продаде оборудването, произведено от „Атомстрйекспрот“ за АЕЦ „Белене“. Техеран обаче не прояви интерес към подобна сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още