IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на биткойна за първи път изпревари цената на златото и какво от това?

В последните 12 месеца криптовалутата повиши стойността си с 214%, докато златото поевтиня с 1%

18:03 | 03.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността на биткойна продължава да расте и за първи път изпреварва цената на златото, съобщава CNBC. Криптовалутата се търгуваше за 1 290,13 долара, докато в този момент цената на златото достигна 1 228 долара.

Ценният метал загуби повече от 2% от цената си през тази седмица, заради укрепването на щатския долар и различни индикации от членовете на Федералния резерв, подсказващи, че през март основният лихвен процент в САЩ може да бъде повишен.

В същото време цената на биткойна се увеличава със 7% за седмицата, подкрепена от очакванията за облекчения от страна на централната банка на Китай. Има и спекулации, че Комисията по борси и ценни книжа в САЩ може да одобри EFT, базиран на криптовалутата, също е в подкрепа на доброто представяне на биткойна.

За последните 12 месеца виртуалната валута записва ръст на стойността си от 214%. През март 2016 година търговията се извършваше при стойност от малко под 408 долара.

В последната година пък златото поевтиня с 1%. Значителен спад ценният метал записа след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, но от средата на декември 2016 година започна да се възстановява.

Макар и с растяща цена, пазарът на биткойна е много по-ограничен спрямо златото. Всяка година на пазара се предлага около 180 хил. тона злато на стойност 7 трилиона долара. Пазара на биткойн се изчислява на около 20 млрд. долара, коментират анализатори пред CNBC.

Освен това златото от десетилетия е убежището на инвеститорите. 

От друга страна обаче рекордните стойности на биткойна в последните седмици подсказват за апетитите на инвеститорите към нови предизвикателства. Те обаче могат да се окажат в доста сложно положение, ако Комисията по борси и ценни книжа откаже да одобри EFT. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
немат никви ядове ей Сашшш да си даде всичкото злато останалото свят ше им даде тея измишльотини ако искат може да си ги турат у дигитален трезор щом са им толкоз "ценни". Нека си стоят с тях никой нема им брани ..... :)) Даже може да си "вържат" биттъпотията с долара и да "стане пак 100% резерв" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 7 години
биткоина няма стойност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
пасъм
преди 7 години
Като думнат пак някой борса и отново ще падне до $400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
bananata
преди 7 години
Моля, осъзнайте се. Освен това златото от ХИЛЯДОЛЕТИЯ е убежището на инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още