IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Автономните електромобили ще намалят търсенето на петрол до 2040 г.

Компанията очаква броят на електрическите автомобили да нарасне до 320 млн. през същия период

17:39 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-евтино пътуване

BP очаква автономните автомобили да станат по-достъпни в началото на 20-те години на този век. Първоначалните им високи разходи означават, че голяма част от автомобилите ще бъдат купувани от компании, предлагащи споделена мобилност.

Очаква се средният електрически автомобил да бъде каран 2,5 пъти повече, отколкото кола с двигател с вътрешно горене, казва Дейл. „През 30-те години на този век очакваме да видим огромен растеж на автономните коли за споделена мобилност... След като не трябва да плащате за шофьор, разходите за автомобилите за споделена мобилност ще намалеят с около 40%-50%“, смята Дейл.

Голяма част от споделената мобилност се очаква да се извършва с електромобили заради ниските разходи за поддръжката им. Автомобилните производители, включително General Motors и високотехнологични гиганти като Google Waymo и Uber Technologies вложиха милиарди в индустрията на автономните коли с надеждата да спечелят предимство.

BP увеличава рязко прогнозата си за растеж на електрическите автомобили в идните десетилетия, след като миналата година прогнозира, че те ще достигнат 100 милиона до 2035 г. Голямото ревизиране нагоре се дължи на увеличаването на хибридните автомобили и очаквания рязък растеж на покупките на електромобили през втората половина на 30-те години на този век, казва Дейл.

Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още